Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕФЕКТИВЕН: Макар и често сменян, Дветослав тодоров има пет гола и асистенция в първата половина на шампионата.
ЕФЕКТИВЕН: Макар и често сменян, Дветослав тодоров има пет гола и асистенция в първата половина на шампионата.
ДВАМА футболисти - Светослав Тодоров ("Литекс") и Даниел Младенов ("Левски"), са най-често сменяните играчи в първата половина на шампионата. Нападателят на оранжевите е изиграл 14 мача, в които е заменен 13 пъти. В шест от мачовете 33-годишният добричлия започва като титуляр, в 7 срещи сменя свои съотборници.
В същото време нападателят на "Левски" е изиграл 15 срещи, в десет от които започва с основния състав на Ясен Петров.

Светльо Тодоров е начело в класацията заради по-малкото изиграни минути - 655 (един пълен мач), докато Дани Младенов има две пълни срещи и 93 мин. на терена. Интересното е, че и двамата са втори в листата на голмайсторите на своите отбори, което значително вдига коефициента им на реализатори. Това че Тодоров е бил сменян средно на всеки 50,3 мин не пречи на нападателя да има записани 5 гола и асистенция. Сметката на Младенов е от 3 попадения.

На всеки 47,3 минути

Анализът на мачовете на "Литекс" до момента обяснява защо Тодоров е сменян толкова методично. След като отборът бе поет от Любо Пенев, легендата на българския футбол заложи силно на ротацията при нападателите. Общо петимата му играчи в атакуващата формация са направили 30 смени за 15 кръга (средно на всеки 47,3 мин).

Другата причина Тодоров да бъде въртян с голмайстора Вилфред Нифлор е сравнително еднаквата кондиция на двамата нападатели. В шест от мачовете Пенев е направил именно тази промяна. Това гарантира на треньора двойна полза - запазване на играчите, допълнена с висока резултатност. Отделно Любо Пенев не може да не държи сметка и за старите контузии, които Тодоров е натрупал през кариерата си.

Въртележката

Когато големите отбори имат дълга скамейка от нападатели, въртележката на играчите е задължителна. Тя е най-ярка при "Черноморец" - нападателите са били сменяни 47 пъти. В същото време в отбора са направили едва 3 смени в защитата. Това отново показва, че при "акулите" доброто класиране в края на полусезона е резултат повече на вратаря Паскал Борел и играчите пред него, отколкото на четиримата легионери на върха на атаката.

Третият в импровизираната класация на най-често заменяните футболисти е халфът на "Локомотив" (Сф) Калоян Караджинов. От тринадесет мача той е изиграл само една пълна среща с "Черно море".

Статистиката на в. "168 часа" показва, че най-чести смени във всички линии на отбора са правени във "Калиакра" (общо 89). Средното време, за което 11-те играчи са били подменяни, е 15,9 мин. Два отбора - "Локо"-Пд (87) и "Видима" (87), делят второто място. И в единия, и в другия са ползвани по 20 футболисти, сменяни на 16,3 мин.

Рекордьор

На другия полюс в статистиката се намира 22-годишният защитник на "Славия" Виктор Генев. С 15 мача, в които нито един път не е напускал играта, и с 1430 мин. на терена, софиянецът е абсолютният лидер за най-дълго играл футболист от началото на сезона. В това подреждане има има имена на още 11 футболисти, 8 от които са бранители.

"Да играеш 1430 минути не е кой знае колко много. Все пак имаме по мач на седмица и достатъчно време за възстановяване - категоричен е Виктор Генев. - Иначе причината да съм несменяем титуляр е съвкупност на много неща, а не на определено мое качество. Това са почивката, правилният режим, възстановяване, сериозни тренировки. В залата съм поне по три пъти на седмица. То че има умора - има. Тя се натрупва. Но имаме сериозна пауза между срещите. Това е първият сезон, в който играя толкова дълго време."

Четирима

В първата половина на таблицата са още защитниците на "Черноморец" Траян Данков (1429 мин.) и Орлин Сторокин (1429), Детелин Димитров ("Калиакра", 1417) и Иван Иванов ("Академик", 1406 мин.)

"Само веднъж - срещу "Локо" (Пд), заменихме Иван Иванов. - обяснява треньорът на студентите Самир Селемински. - Той е много млад, с много здрава мускулатура и изключително издръжлив. Независимо дали играе с топка или без нея, е много бърз футболист. Точно защото е перспективен състезател, му даваме шанс. Има пропуски само в тактическо отношение."
ТОП КОНДИЦИЯ: Защитникът на "Славия" Виктор Генев е несменяем в тима на "белите" в продължение на 1430 минути.
ТОП КОНДИЦИЯ: Защитникът на "Славия" Виктор Генев е несменяем в тима на "белите" в продължение на 1430 минути.