Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълна от убийства ще последва разкриването на 5-тонната пратка с кокаин в Боливия.

Най-много екзекуции ще има в Южна Америка, но разчистването на сметки най-вероятно ще засегне и хора, свързани с тайната огранизация в България, както и в съседна Македония, прогнозират офицери от спецслужбите.

Те припомнят, че заради кражбата на 600-те кг кокаин през 1999 г. у нас бяха застреляни Поли Пантев, Кузман Гуслеков и Роберт Стефанов.

600 кг обаче са несравними с 5 тона, много хора ще платят скъпо за колосалните загуби на наркомафията, цялата пратка се оценява на около 500 милиона долара, аргументират се служители от НСБОП. Те прогнозират много интересна на криминални събития есен.

Трима за момента са

арестувани за аферата

в България. Боян Тодоров-Охлюва от Димитровград е организатор на преминаването на пратката през нашата страна. Той е задържан в курорта Слънчев бряг заедно с мъж от Пловдив с малко име Георги. Третият арестуван е македонски гражданин. Запознати твърдят, че именно той чрез друг човек в Сърбия е поддържал директната връзка с представителите на наркоорганизацията в Боливия.

Съдии в Пловдив обсъждаха вчера дали да оставят тримата в ареста за постоянно. До редакционното приключване на броя обаче решението на магистратите не бе обявено официално.

За момента е сигурно, че каналът, организиран на наша територия от Боян Тодоров-Охлюва, е бил абсолютно извън полезрението на големите български силови групировки, които по принцип контролират потоците не само на хероин, но и на кокаин през страната.

Охлюва най-вероятно е успял да се класира в подобна сделка, благодарение на контактите си с Иван Тодоров-Доктора. Източници от МВР твърдят, че Боян е търгувал с цигари в схемите на Доктора. От известно време обаче двамата не поддържали контакти.

Като изключително проста, перфектна и гениална определиха специалисти идеята кокаинът да се смеси с картофено пюре. "Кокаинът е киселинен, а картофите на прах представляват една алкална среда (основа) - обясниха вчера химици. - Като се смесят, двете се неутрализират. Затова и най-добре обученото куче не може да надуши дрогата в тази смес."

Специалисти твърдят, че съдържанието на кокаин в картофено пюре

не можело да се

установи дори и

с наркотестовете,

които се ползват на граничните пунктове, защото те откривали съдържанието на дрога на киселинен принцип.

Това означавало, че е абсолютно невъзможно подобна пратка да се разкрие случайно от митниците например. Боливийските полицаи първоначално изтръпнали, когато полевият наркотест не отчел съдържание на дрога в сместта. Запознати твърдят, че съдържанието на кокаин било установено чак след сериозен анализ в химическа лаборатория в Боливия.

Също изключително елементарно било и отделянето на кокаина от картофеното пюре. Затова е необходимо едно сравнително чисто помещение, в което температурата е 5-10 градуса по-ниска, отколкото навън, няколко метални или дори

пластмасови вани и

постоянно течаща вода

Праха, съдържащ картофено пюре и кокаин, се разтоварва във вани и се полива със студена вода. После картофеното пюре се отделя от разтвора като утайка. Кокаинът пък се изпарява от водата чрез нагряване.

Това щеше да бъде първият подобен случай в България. У нас имало само опити хавлиени кърпи, напоени в разтворен във вода кокаин да се транспортират изсушени. Най-известен обаче е случаят, когато митничари на аерогара София заловиха малки скулптури, направени от кокаин и лакирани отгоре.