Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синеенат Вонгваджирапакди е с образование на медицинска сестра. Има лиценз за управление на самолет, който придобила след обучение в Тайланд и зад граница. Служила е в отряда, който охранява краля, и е участвала в церемонията по възкачването му на трона. През май дори е удостоена с чин генерал.

Всичко това е част от впечатляващата биография на новата съпруга на 66-годишния крал на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн. За коронясването на 34-годишната жена съобщи в официално изявление кралството на Тайланд. След като отношенията помежду им се официализирани, на Синеенат дори бе направена и кралска автобиография.

В нея са публикувани множество снимки на

новата

кралица

На част от тях тя е облечена в камуфлажни дрехи и участва в различни военни учения. В ръцете си държи и оръжия, с които борави изключително добре. На други фотоси пък позира в малък самолет, който пилотира самата тя. Снимки има и със самия крал. На тях те са с ежедневни дрехи, усмихнати са и се разхождат.

Интересното е, че този брак всъщност се случва само два месеца след като Маха Ваджиралонгкорн обяви за своя съпруга друга жена. На 1 май той се венча за интимната си партньорка генерал Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя, обявявайки я за кралица. Тогава имаше слухове, че двамата са били в интимна връзка още докато кралят е бил принц-престолонаследник, но едва по-късно отношенията им станаха публични. Кралица Сутхида беше четвъртата съпруга на крал Ваджиралонгкорн, който има петима синове и две дъщери от предишните си бракове. За Сутхида се знаеше, че е била стюардеса в авиокомпанията "Тай еъруейз", след което е назначена за командир на семейната охрана на краля с чин генерал.

Мнозина сега се питат дали

бракът между

краля и екскралицата

е приключил или той просто е решил, че може да има повече от една съпруга. В кралското съобщение това не се уточнява.

Официално Маха беше обявен за крал на 5 май тази година. Той беше коронясан на пищна церемония в Големия дворец в тайландската столица Банкок. Възкачването му на престола се случи след смъртта на баща му крал Пумипон Адулядет през октомври

2016 г. Церемонията по неговата коронация обаче бе забавена заради спазването на траур в памет на покойния крал, властвал в Тайланд в продължение на 70 години.

Връчването на короната представляваше огромен интерес не само за местните медии, но и за международните. Обичаят започна с оръжейни салюти, съчетавайки будистки и хиндуистки ритуали в съответствие с тайландските будистки традиции и с вярването, че кралете на Тайланд са превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну.

Именно тогава той връчи и кралски регалии на вече бившата си съпруга Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя. Едно от най-интересните неща по време на церемонията беше

кралската

процесия,

която продължи 7 километра и в нея взеха участие 343 души. Тогава мъже носеха на ръце краля, докато той седи върху пищно декорирано кресло. Процесията успя да привлече 150 000 зрители в старата част на Банкок. В навечерието на коронацията пък Маха помилва 50 000 затворници от цялата страна. Всичките церемонии струваха на кралството общо 31 милиона долара.

Интересен факт беше това, че дни преди коронацията придворният астролог Чатчай Пингерн изготви на Маха хороскоп в храма на Изумрудения Буда в Банкок. Предсказанията обаче останаха тайна завинаги, защото всичко по-лично, свързано с краля, се пази от обществеността. Самият той се появява много рядко пред публика за разлика от своя баща, който беше запомнен с това, че не спираше да обикаля провинциите на кралството и да разговаря с хората.