Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОСНОВЕН: Защитникът на "Черноморец" Орлин Сторокин е един от непробиваемата защита на отоба от Бургас.
ОСНОВЕН: Защитникът на "Черноморец" Орлин Сторокин е един от непробиваемата защита на отоба от Бургас.

ЧЕЛОТО в тройката на най-слабите нападения в първата половина от шампионата е за двама от тримата новаци в "А" ПФГ. Логично на  "Калиакра" и "Академик" са на върха. Без селекция от класните нападатели и футболисти, които бележат рядко и трудно, нещата няма как да са други.

Но нормално ли е третото място в подобна антикласация да е за "Черноморец", при това за втора поредна година в края на полусезона? Отгоре на всичко през ноември 2010 г. ситуацията изглежда обезкуражителна в сравнение с предишната есен. За половин шампионат отборът е вкарал едва 12 гола. Това е два пъти по-малко от отбелязаните попадения през 2009 г.

Екзотика

Воден допреди месец от емблематичния Краси Балъков, тимът нормално бе със самочувствие на регионален гранд. За втора поредна година "акулите" почват първенството с най-екзотичната селекция - от островите Капо Верде, през Конго и Уганда до Бразилия и Аржентина.

Но ако някои от дузината чужденци трябваше да се прехранва само от головете си, да са умрели от глад. Четирима от шестте нападатели на "Черноморец" са отбелязали 5 гола. От тях единственият българин с попадение е Георги Андонов. 7 гола са на сметката на двама халфове, голмайсторът е 28-годишният тунизиец Енис Хайри.

След като защитник е бил най-точният тима, трябва ли доказателство, че "Черноморец" има най-слабото нападение? От първото място в антикласацията го спасява само това, че новобранците са още по-зле (виж таблицата). При това разликата между първия и третия само 3 гола.

Надолу

Справка със статистиката на в. "168 часа" сочи, че за последните два шампионата кривата на победите за "Черноморец" до пролетта е закована на 7. И миналата година, и тази бургазлии са много близо до челото. После нещата рязко тръгват надолу. В края на първенството "Черноморец" е доста по-назад в класирането.

Вероятно това обяснява и замахът, с който президентът Митко Събев рязна субсидиите на отбора. Това накара Красимир Балъков да си тръгне от "Лазур" 678 дни след като пое тима. 

Бетон отзад

Въпреки малкото вкарани голове "Черноморец" е в началото на таблицата
Това се дължи на факта, че "акулите" са с най-силна защита. Само със 7 допуснати гола. Миналата есен отборът пропусна 15 точки от 5 загуби и 6 т. от равенства (3). След 15 мача до момента хиксовете са 7 (шест от тях нулеви), но само с една загуба за полусезона (0-2 от "Локо"-Пд).

Треньорите в елита би трябвало да са доволни от такава ситуация. Ситуацията би била доста по-различна, ако с тази защита нападетелите на "Черноморец" вкарваха редовно.
Всички знаят, че тимът има дефект - срещу слабите отбори играе слабо. И в самия отбор си го признават. Доказателство -миналата есен нито един от мачовете не е спечелен с резултат по-голям от 2-0. Чуват се упреци, че философията на Балъков била такава - бетон отзад, отпред - каквото даде Господ. В първата половина той им даде 28 т. (една повече отпреди година) и мечтите за европейски турнири.

Вторият и третият

Веднага след "акулите" по брой допуснати голове (1 повече) са "Литекс". Но ловчанлии завършиха половината от пътя към титлата без нито една загуба и двойно повече попадения от играчите на Балъков.

Два пъти повече от "Черноморец" са и топките, влезли във вратата на "Локомотив" (Пд). Това отреди на пловдивчани бронзовото място в класацията на най-силните защити. Отборът очевидно е прероден и сравненията с готовите за изпадане "смърфове" през 2010 г. нямат място.

 

КЛАСАЦИЯ: Статистиката на в. "168 часа" показва трите най-слаби нападения и трите най-силни защити в първата половина на шампионата за сезон 2010/2011 г.
КЛАСАЦИЯ: Статистиката на в. "168 часа" показва трите най-слаби нападения и трите най-силни защити в първата половина на шампионата за сезон 2010/2011 г.
МИНАЛО: В първата половина на шампионата "Черноморец" няма победа с повече от 2-0, всички големи резултати са постигнати през двата минали шампионата.
МИНАЛО: В първата половина на шампионата "Черноморец" няма победа с повече от 2-0, всички големи резултати са постигнати през двата минали шампионата.