Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джок Полфрийман е осъден на 20 г. затвор за убийство и опит за убийство през 2011 г. от ВКС.
Джок Полфрийман е осъден на 20 г. затвор за убийство и опит за убийство през 2011 г. от ВКС.

Дали убиецът Джок Полфрийман ще излезе условно предсрочно от затвора, ще се решава през септември. Това стана ясно в Софийския апелативен съд (САС), който отложи делото за тогава.

Чужденецът излежава 20-годишна присъда в затворническото общежитие "Казичене". Признат е за виновен, тъй като на 28 декември 2007 г. наръгал с нож в сърцето 20-годишния студент Андрей Монов и ранил тежко в гърдите със същото хладно оръжие неговия приятел Антоан Захариев. Момчетата били заедно с други свои приятели в центъра на София, когато към тях, въоръжен, отишъл Полфрийман с думите: "Ноу фашизъм!" и кървавата разпра започнала.

В средата на юли състав на Софийския градски отказа да освободи Полфрийман от затвора 6 г. и 10 месеца по-рано. Причината - поправянето и превъзпитаването е започнало, но не е приключило.

Днес апелативните съдии разглеждаха делото в открито заседание, макар че тази практика по подобни дела не е популярна. Този състав я сподели, обяви съдията докладчик Весислава Иванова. По принцип делата за условно предсрочно освобождаване се решават от трима съдии в закрито заседание.

САС уважи почти всички доказателствени искания на Полфрийман и адвокатът му Калин Ангелов. Част от тях засягаха документи, които не били представени в цялост на съда от затворническите власти. За следващото заседание трябва да бъдат депозирани планове за изпълнение на присъдата на Полфрийман, доклади за него, личният му картон и методика за това как администрацията изчислява риск от вреди.

От затвора в София имат задължението да представят и статистика колко осъдени чужденци са на лек режим. Причината - по делото има данни за оплаквания, че затворници българи и чужденци не се третират еднакво, обясни съдия Иванова.

Магистратите ще се запознават и с това докъде са стигнали съдебните процедури, по които Полфрийман обжалва наложените му наказания зад решетките.