Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Раждаш се в мизерия, носиш дрехите на порасналите си братя и от теб се очаква да се включиш в някоя банда или да мъкнеш тежки чували със зеленчуци на местния пазар. Горе-долу такъв житейски сценарий беше написан и за Еган Бернал, когато проплака за първи път в дома си в бедняшкия квартал на колумбийския град Сипакира.

Еган отказа да следва очакванията на роднини и на самата съдба и сграбчи здраво късмета си, за да се превърне днес в новата звезда на световния спорт. Направо да му завидиш на това момче как му се строиха в редица небесните тела и изсипаха своята астрологична благодат върху крехките му рамене. Това му е великото на спорта - измъква грозните патенца от калта

и ги превръща

в бели лебеди

22-годишният младок сигурно ще възрази, че не дължи нищо на случайността и здраво се е потрудил, за да бере сега златните плодове на успеха. Навремето той се качва на раздрънкано колело втора употреба, за да обиколи квартала, а днес е коронясан за новия победител в "Тур дьо Франс". Има ли нужда да ви напомняме, че това е най-влиятелното колоездачно състезание в света. Красиви планински маршрути, зрелищни скоростни надпревари по гладкия като стъкло асфалт и финално дефилиране по Шанз-Елизе.

Истинска приказка

и мечта

за всеки професионален състезател, който е решил да изкарва хляба си с въртенето на педали.

При целия този блясък и престиж на "Тур дьо Франс" едва ли е изненадващо, че обиколката винаги се печели от големите имена в спорта. Те са най-добре подготвени, най-обгрижвани, финансирани и не на последно място -

подкрепени с модерните допинг средства,

които никоя лаборатория не може да залови. Именно затова тазгодишната победа на Еган Бернал се приема като невиждана сензация. За първи път в 116-годишната история на колоездачната обиколка на Франция тя бе спечелена от латиноамериканец. Който е и най-младият победител от 110-години насам.

Зрелищните статистически данни бяха подкрепени и от изключително емоционалната битка почти до самия край. Французите близо две седмици живяха с мечтата, че най-сетне техен сънародник ще спечели надпреварата за първи път от 1985 г. насам. Местният любимец Жулиан Алафилип водеше уверено в генералното класиране и едва ли някой слагаше в сметките напористия колумбиец. Той обаче не изгуби присъствие на духа и скочи здраво на педалите именно в последните няколко етапа, които изискваха и най-голяма физическа и психическа издръжливост.

Франция плака за изпуснатата победа,

но и поздрави както подобава новата звезда на колоезденето. В Колумбия победата на Бернал предизвика невиждана истерия. В южноамериканската страна колоездачният спорт е на почит, което още повече придаде тежест на уникалното постижение. По същото време на много места по света се запитаха кой е дръзкият младок, дръзнал да измъкне победата изпод носа на фаворита Алафилип.

Еган Бернал наистина се ражда в бедност и на 6 години се качва на първото си колело. За разлика от останалите момчета в квартала за него въртенето на педалите се оказва много повече от обикновено детско забавление. Талантът му е забелязан от треньора Фабио Родригес, който го взима под крилото си и го обучава до 16-ия му рожден ден. Някъде там Еган Бернал за една бройка да се откаже от колоезденето. Голямата му мечта е да стане журналист и той заляга здраво над уроците, за да го приемат в университет. Известен е не само с талантливите си крака, но и със завидната си начетеност. На всичкото отгоре колоездачът

говори свободно

4 езика

- английски, испански, италиански и френски.

Спортните му успехи обаче го задължават да съчетава ученето с тренировките. Приемат го журналистика, но в същото време получава покана от британския колоездачен клуб "Инеос", под чиито знамена са събрани най-добрите и добре платените в спорта. Така започва европейската авантюра на младия колумбиец, за когото специалистите предвиждаха големи успехи в близките една-две години. Но никой не предполагаше, че ще триумфира точно на "Тур дьо Франс".

"Не мога да опиша какво чувствам, така че не ме карайте да се опитвам. Все още не съм сигурен дали всичко това не е един прекрасен сън. Ще повярвам, когато се прибера у дома и занеса на моите роднини, приятели и сънародници жълтата фланелка. Разбрах, че по време на финалната обиколка в Париж целият град се е събрал на площада, за да види на видеостена моя триумф. Щастлив съм не толкова заради себе си, колкото заради всички хора в Колумбия. Те боготворят колоезденето и заслужават този успех", заяви щастливият нов победител в "Тур дьо Франс".