Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно читалище без собствена сграда и с адрес дома на председателя си вбеси в последните дни външното министерство, кмета на Кюстендил и районната прокуратура.

През май и юни със заповеди на кмета Петър Паунов са забранени две прояви на читалище "Зора Кюстендил 2003", за които има съмнения, че проповядват и подбуждат към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, или по-конкретно - фашизъм.

Първото забранено събитие е среща, обявена за 2 май, на тема "Милан Недич - саможертва в името на краля и отечеството", която е част от поредицата дискусии за представяне на "героите от Втората световна война". Ген. Недич оглавява правителството на Сърбия по време на войната. За него официалните източници казват, че има съществен "принос" към прочистването на Сърбия от евреите.

Министерството на външните работи получава информация за

подготвяното

събитие

и изпраща писмо до областния управител на Кюстендил Виктор Янев и до кмета Паунов.

"Следва да се има предвид, че един от най-важните моменти от дейността на ген. Милан Недич е свързан с неговото активно сътрудничество с окупационните сили на нацистка Германия, включително депортацията на 90% от евреите от Сърбия. Намираме за недопустимо провеждането на такова събитие в родния град на Димитър Пешев, което би било поругаване на неговата памет и паметта на десетки други жители на Кюстендил, допринесли за спасяването на българските евреи."

Това е написал зам.-министър Юрий Щерк до кмета. "В контекста на поетите от българската държава ангажименти за противопоставяне на всички възможни форми на дискриминация, ксенофобия, език на омразата, расизъм и антисемитизъм, моля, предприемете действия за предотвратяване на посочената проява", настоява зам.-министърът.

Кметът Паунов забранява срещата, председателят на читалището Иван Сапунджиев обжалва заповедта в съда, но жалбата е оставена без разглеждане.

"Не величаем офицера монархист ген. Недич, а щяхме да предоставим документи и информация, които хвърлят нова светлина върху участниците в този процес. Ген. Недич е останал верен докрай на собствения си народ. В периода 1942-1944 г. той

не е противник

на българите,

а заедно българските войски, войските на Сърбия и четниците на българомразеца и избил населението на Босилеград на 16 май 1917 г. Коста Печански са "братя по оръжие" и воюват срещу коминтерновските и югокомунистически банди.

За нещастие комунистите побеждават", обяснява председателят на читалището Сапунджиев, който се определя като антикомунист и твърди, че фашизъм е равно на комунизъм. Има записи на участници в тези събития. "Ние бяхме в Сърбия като сини каски. Помагахме, борихме се срещу коминтерновските комунисти", му разказвали спомените си участиците. Сапунджиев отрича натрапвания в Сърбия израз "български фашистки окупатори". Казва, че българите са били поканени да помогнат на сърбите да се борят срещу комунистите и не са извършили геноцид.

Всеки четвъртък читалището организира подобни срещи на любители историци и обсъждат теми и личности, събития, показват документи на историческа тематика. "Не натрапваме на никого някакви възгледи. Показваме фактите такива, каквито са.

Основно дискутираме военни теми и личности, които са свързани с Кюстендил. Почитаме

жертвите

на фашизма

и комунизма, правим походи до исторически места, представяме книги. Няма никаква фашистка пропаганда в това", обяснява Сапунджиев, който е запален рокаджия и музикант, но повече от 20 г. се интересува активно от история, събира архивни документи и издава книги.

От същата серия прояви за Втората световна война е била и срещата за живота и делото на Димитър Пешев - спасителя на българските евреи, затова и шефът на читалището твърди, че е несериозно да се смята, че се поругава паметта на Пешев.

Сезирана ли е прокуратурата за втората проява, четете в печатното издание на "168 часа".