Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Капитанът на “Ливърпул” Джордан Хендерсън мина през страхотни изпитания, за да се окаже накрая най-щастливият човек в света

Точно тази история, изглежда, ще е с щастлив финал за всички замесени в нея. Преди няколко дни "Ливърпул" срази "Тотнъм" във финала за Шампионската лига и хвърли в екстаз всички, ангажирани с каузата на "мърсисайдци".

Играчи и треньори се прегръщаха, подивели от щастие, и търсеха с очи къде е ушатата купа, за да се докопат до нея. Само капитанът им Джордан Хендерсън се отцепи от колектива. Халфът се затича към трибуните, прегърна възрастния мъж и се провикна на целия свят: "Успях, татко! Наистина успях!".

Да, в онази вечер на стадиона в Мадрид Хендерсън имаше пълното право да е най-щастливият човек в света. И не само защото спечели ценния трофей, а и заради факта, че баща му беше там и успя да види триумфа на своя син. Преди 6 години лекарите тъжно отместваха поглед встрани, когато бащата на футболиста – Брайън, им зададе най-ужасния въпрос на света: "Колко още ми остава?"

По това време Хендерсън-старши е диагностициран с рак на гърлото, който вече е дал разсейки и в устната кухина. За него започва една дълга и изпълнена със страдания битка, която 6 години по-късно, изглежда, че е спечелена.

"Благодарен съм на Господ, че бях на стадиона и видях с очите си как Джордан вдига купата над главата си. Той ми беше обещал да го направи. Когато беше на 14, го заведох на финала на Шампионската лига между "Милан" и "Ювентус". Докато звучеше химнът на турнира преди началото на мача, той се обърна към мен и ми каза: "Татко, един ден и аз ще играя в такъв мач". Прегърнах го и обещах да съм на трибуните, когато това се случи. После животът ни завъртя, той наистина стана добър футболист, но на мен ми откриха болестта. Бях сигурен, че ще изпълни обещанието си, но не вярвах да доживея този момент", разказа след края на мача щастливият татко.

Когато през 2013 г. му откриват рака, той скрива от сина си какво точно се случва. Две години по-рано наследникът му е трансфериран от "Съндърланд" в "Ливърпул", но началото никак не е лесно.

Феновете не вярват, че точно този младок ще се наложи на "Анфийлд", а ръководството не крие огромното си желание да се отърве от него. Джордан е на крачка от трансфер в "Глазгоу Рейнджърс", а след това пробват да го използват за разменна монета при преговорите с "Фулъм" за звездата им Клинт Демпси. Халфът категорично отказва да бъде прогонен и настоява, че има достатъчно качества, за да се наложи в тима от града на бийтълсите. Битката му никак не е лека, а баща му за нищо на света не желае да се превърне във воденичен камък за сина си.

"Няколко месеца успявах да крия от Джордан какво се случва с тялото ми, но в началото на 2014 г. лекарите насрочиха операция и трябваше да му кажа. Никога няма да забравя този наш разговор. След това той искаше да е с мен по време на всяка една минута от лечението, но категорично му забраних. Казах му, че не искам да идва при мен в болницата, и го заклех да стои на стадиона и да се съсредоточи върху тренировките", спомня си Брайън Хендерсън, който е пенсиониран полицай.

Лека-полека той започва да надвива болестта, а синът му надвива недоверието на фенове и шефове в "Ливърпул". През 2015 г. обаче самия него го застига неприятност, която застрашава кариерата му. Хендерсън чупи метатарзална кост на дясното ходило по време на тренировка. Лекарите го предупреждават, че костта ще заздравее, но болката ще остане с него, докато е жив.

"Оказа се, че точно за тази контузия няма категорично решение, не е измислено лечение и ще ме боли каквото и да правя. Беше много трудно да чуя подобна диагноза, но преди да се отчая, си припомних какво се случва на други хора по света и дори на собствения ми баща. Казах си: "Няма проблем, ще свикнеш с болката", разказа преди време Джордан Хендерсън. Очевидно се е справил добре с преминаването през това препятствие, след като не само се наложи в "Ливърпул", но и беше избран за капитан.

Миналата година той и съотборниците му преглътнаха горчив хап във финала срещу "Реал" (Мадрид), но през тази съдбата си върна всички вересии. Щастливият Джордан прегръщаше баща си и не криеше сълзите на радост, но и на огромно облекчение, че двамата не само са оцелели, но и са излезли победители от битката. Историята на Джордан съвсем естествено развълнува феновете на "Ливърпул", които и без това обичат своя капитан заради безукорния му професионален и личен живот.

Да, Хендерсън-младши е истински пример за подражание не само на терена, но и в ежедневието. За него никога не се е чуло да пие, да пуши или да кръшка на съпругата си Ребека Бърнет. Хендерсън дори мрази изневярата. Навремето негов кумир е Райън Гигс, но уважението му се изпарява, след като легендата на "Манчестър Юнайтед" прелъстява съпругата на брат си.

Когато започва да се ражда второто му дете, капитанът на "мърсисайдци" тъкмо се готви за изключително важен мач. Тогавашният мениджър Брендън Роджърс го освобождава от тренировките, но само след няколко часа с изненада засича най-важния си играч отново на терена.

"Отидох в болницата и казах на лекарите, че съм дошъл само за да посрещна бебето на белия свят, и веднага след това се връщам", казва играчът на своя треньор. Единствената страст на Джордан са ужасно мощните спортни автомобили, от които има няколко прекрасни екземпляра. Както си му е редът обаче, той винаги спазва ограниченията и си позволява да натиска газта единствено по магистралата.