Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Джон Хенри още от самото начало не му беше никак лесно в "Ливърпул". Наложи му се със сила да се нанесе в английския гранд, след като предишните собственици отказаха да сдадат властта доброволно. Малко след това започнаха проблемите му с феновете. Нарочиха го за скъперник, след като даваше твърде малко от скътаните над милиард долара за добруването на "мърсисайдци". След това се заредиха тъжните години на несполуки, докато "червените" се лутаха във Висшата лига под ръководството на мениджъра Брендън Роджърс.

Американецът устоя на бурята и в крайна сметка издърпа "Ливърпул" в клуба на успелите. Тази година играчите на треньора Юрген Клоп спечелиха невероятните 97 точки и само чудото, наречено "Манчестър Сити", ги лиши от заслужена шампионска титла. За сметка на това "мърсисайдци" са на финала в Шампионската лига и ако надделеят над "Тотнъм", този сезон със сигурност ще бъде определен като много успешен.

Всички специалисти в Англия твърдят, че това е само началото на дълга доминация на "Ливърпул" не само в английския, но и в европейския футбол. Германският специалист Юрген Клоп свърши своята работа и изгради отбор от великолепни играчи, които вече са и перфектно сработени. Това лято със сигурност ще бъдат направени още един-два внушителни трансфера, които да повишат още повече класата на легендарния английски гранд.

Феновете боготворят мениджъра

и играчите му,

всички са отправили поглед в светлото бъдеще. И точно сега е моментът да бъде отбелязан приносът на Джон Хенри за просперитета на клуба. Той преживя твърде много обиди и подигравки, откакто през 2010 г. купи "Ливърпул". Сега е редно доскорошните му душмани да се извинят и поклонят доземи.

И понеже стана дума за началото на неговото английско приключение, е редно да се върнем към битката му за власт с Том Хикс и Джордж Джилет-младши преди 9 години. Предишните собственици яростно се съпротивляваха на идеята да продадат клуба, въпреки че феновете ги ненавиждаха. Стигна се до намеса на съда, който натири Хикс и Джилет, за да даде път на милиардера, който вече притежаваше американския бейзболен клуб "Бостън Ред Сокс".

Именно от Щатите на Острова долетяха притеснителните слухове, че Хенри мрази да харчи личните си спестявания и повече обича да купува евтино стока, която след това да продава скъпо. Подозренията в тази посока се засилиха именно докато Брендън Роджърс беше начело на клуба. Треньорът открай време се слави със способността да превръща млади таланти в качествени футболисти. Именно той извая облика на суперзвездите Луис Суарес и Рахим Стърлинг, в които бяха вложени около 30, а бяха продадени за над 130 млн. паунда.

Въпросните две сделки със сигурност са

стоплили сърцето

на бизнесмена,

но подействаха като леден душ на фенската любов. Привържениците на "Ливърпул" бързо се настроиха срещу боса, който явно иска да превърне любимия им клуб в инкубатор за златни пиленца. Притесненията им изглеждаха напълно реални през първите пет години от управлението на Джон Хенри. През това време "мърсисайдци" спечелиха само един трофей, и то не особено престижната Купа на Лигата. Не бяха доведени и обещаните суперзвезди, които да напомпат самочувствие във фенските сърца и да върнат тима от "Анфийлд" по пътя на победата.

Това бяха тъжните резултати от управлението на Хенри, но подобен анализ би бил твърде повърхностен. Докато уж си стискаше париците за черни дни, главният акционер на компанията "Фенуей Спортс Груп" спаси "Ливърпул" от опасността да изпадне в несъстоятелност, а след това с похвална последователност започна да стопява дълговете на клуба. В това време рязко скочиха и приходите от 183 на 364 млн. паунда на година. И не на последно място - Хенри наистина развърза кесията. Той похарчи над 830 млн. паунда за нови играчи, част от които днес са със статут на звезди от световна класа.

Изряден ли е в момента във финансово отношение "Ливърпул", четете печатното издание на "168 часа".