Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Древният текст е в поетична форма и разкрива кой е пазителят на Филипопол
Древният текст е в поетична форма и разкрива кой е пазителят на Филипопол

Надписът на старогръцки, който археоложката Елена Кесякова откри преди дни в западната част на Римския форум в Пловдив, съобщава важна информация за Филипопол. Най-големият наш специалист по антични документи Николай Шаранков го разчете.

"Текстът е поетичен, което е рядкост. И второ, още по-важно - надписът е посвещение на Тракийски херос (конник). Това също не се среща често", съобщи пред "24 часа" епиграфът. По думите му Херосът е бил покровител на входа на античния форум във Филипопол. "Много подходящо е едно такова посвещение да стои на градския площад, за да го предпазва от зло и всякакви нещастия", разтълкува Шаранков. Според него този епиграфски документ отразява стара тракийска традиция, в която богът Конник се почита на входа и се поставят олтари с негови изображения на частни и на обществени сгради.

"И на други места в Тракия имаме примери за такова почитане. Дори са слагали изображения на Хероса и на крепостни стени", допълни епиграфът, смятан за учен от европейска величина.

"В случая надписът от Форума е свидетелство за култа към Конника. Досега нямахме такива данни за Филилопол. Този надпис показва, че около входа на градския площад е имало светилище, в което, вероятно като са идвали хора от други места, са извършвали ритуали", смята Шаранков. Досега на Форума в Пловдив, който се реставрира, са откривани и други надписи, но най-често те са в чест на римски императори.

Пловдив е уникален и с това, че съвременният му площад съвпада едно към едно с античната агора. "Колко са градовете в света с такава даденост? В Рим например съвременният площад "Свети Петър" е доста далеч от форума", изтъкват археолози.

Епиграфът Николай Шаранков
Епиграфът Николай Шаранков