Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нургюл на Европейското в Анталия.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Нургюл на Европейското в Анталия. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Деветокласничката живее на 155 км от морето и тренира по скайп

Златното момиче на българския шах Нургюл Салимова вече е гросмайстор за жени! Днес моето съкровище покри и третата норма за WGM и отсега нататък може спокойно да се обръщаме към нея с "гросмайсторе". Страхотна работа и поздравления за целия екип на Нургюл начело с Живко Жеков, Вячеслав Тиличеев и Владимир Георгиев."

Това пише в социалните мрежи на 22 април 2019 г. гордият баща на 16-годишната Нургюл - Илхан Ибраимов. Единствената му дъщеря току-що е завоювала поредното си постижение на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени в Анталия, Турция. Освен че вече става носител на званието "гросмайстор" при жените, с постигнатите резултати на състезанието Нургюл се класира за участие в световната купа за жени. А тя мечтае точно за това!

"В този турнир ще участват 64-те най-силни жени в света, разпределени в 32 двойки, ще има претендентски мачове и финал. Ще бъде изключително трудно, защото партиите се усложняват след всеки кръг. След легендарната ни гросмайсторка Антоанета Стефанова Нургюл е единствената друга българка, придобила квота за световната купа. Званието "гросмайстор" й отваря вратите към големия шах, защото без него не те канят по световни турнири. Така отпада и финансовата тежест, която се поема от организаторите. Нашите турнири са дълги по 9-12 дни и много често състезателите си плащат голяма част от разходите, а това е

сериозно затруднение

Ние като клуб не се оплакваме, община Бургас ни помага", разказва пред "168 часа" треньорът на Нургюл Живко Жеков. Бургазлията уточнява, че на европейското в Анталия Селимова е била най-младата участничка, класирала се за световното. Квалификациите били трудни - по 5 часа дневно подготовка и 4 часа пред шахматната дъска. И така цели 11 дни... Нургюл ще получи официално званието "гросмайстор" на борд на директорите на Международната шахматна федерация в края на юни.

След Анталия златната ни шахматистка вече има нова цел - през октомври е световното първенство за девойки до 20 г. в Индия. "Надявам се да взема медал, а преди това вярвам, че ще покрия и последната норма за международен майстор за мъже", казва пред "168 часа" 16-годишната Нургюл. Тя живее в малкото търговищко селце Крепча. Родителите й имат два магазина - за хранителни стоки и за текстил, и са посветени изцяло на дъщеря си.

Като състезателка на клуб "Бургас 64" девойката тренира он лайн. "Започвам тренировките след училище - над пет часа, след което си пиша домашните. Само в почивните дни си позволявам да си пусна някакъв филм", разкрива дисциплинираната шахматистка.

Заради 155-те километра, които делят Нургюл от морето, тя и треньорите й прекарват с часове пред компютъра. "Използваме споделен екран, след което разместваме различни позиции благодарение на шахматна програма", обяснява деветокласничката. "Подобна практика се използва често, има специален софтуер, който ни позволява да тренираме, без да сме заедно. Освен с мен Нургюл работи с още двама шахматисти - Владимир Георгиев, който е в Чикаго, и с руския международен майстор Вячеслав Тиличеев, който живее в Бургас и е състезател в нашия клуб. Поставяме й самостоятелни задачи. Радва ме факта, че има

страхотна

вътрешна мотивация,

тренира с удоволствие", допълва Жеков.

Бургаският шахматист открива Нургюл - златната роза на българския шах, на състезание в Силистра през 2009 г. Тогава момиченцето няма 6 навършени години, но показва завидно самообладание. "Направи ми впечатление нейната съсредоточеност пред дъската, която не е характерна за малките деца, освен това постигна добър резултат срещу състезатели с повече опит. Талантът си личи, но трябва човек да знае какво да гледа", казва Живко Жеков.

Малкото момиче хваща фигурите покрай дядо си майстора на спорта Салим Салимов който е един от изявените ни играчи в любителския шах. Шах играе и баща й Илхан Ибраимов, той пък я подтиква да се захване по-сериозно. Така на 4-5 годинки Нургюл вече играе шах, а на 6 г. става републиканска шампионка с безапелационните 6 победи от 6 партии. До навършването на 8-ата си година Нургюл участва в две световни първенства и става европейска шампионка при момичетата.

Още помни първото си състезание, когато е едва на 4 г. "Бях притеснена, защото всички бяха много по-големи от мен, но успях да ги победя и спечелих златен медал", разказва девойката. Тя е категорична, че

ще се занимава професионално

с шах, но крои и планове да стане студентка. Освен по черно-бялата дъска се увлича и по историята - любимия й предмет в училище.

"В момента имаме прекрасно поколение, надявам се на добро бъдеще за женския ни шах. Интересът към играта е голям, много деца се записват в нашия клуб, но и много се отказват, защото това е тежко занимание", споделя Живко Жеков.

С баща си Илхан, който е бил първият й учител в шаха.
С баща си Илхан, който е бил първият й учител в шаха.