Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова влязоха да чуят наказанията си усмихнати, тъй като очакваха да бъдат оправдани.
Подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова влязоха да чуят наказанията си усмихнати, тъй като очакваха да бъдат оправдани.

Отстранената кметица получи 20 г. затвор, върнаха я зад решетките.

20 г. да лежи в затвор отстранената кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, тъй като поискала 187 500 евро от предприемача Александър Ваклин, за да му придвижи преписка.

Присъдата прочете спецсъдия Иво Хинов.

Иванчева бе оправдана по други 2 от повдигнатите ѝ обвинения -

че поискала 500

хил. евро рушвет

от бизнесмена

и че взела

56 хил. евро

Иванчева ще плати и глоба от 10 хил. лв., която бе намалена от 20 хил. лв. заради унизителния ѝ арест пред Спортната палата преди 1 г. Според съда човешките права на Иванчева са били нарушени. Имущество на кметицата ще бъде конфискувано, предвижда още присъдата. Освен това тя има 20-годишна забрана да заема обществена длъжност.

15 г. затвор получи заместничката ѝ Биляна Петрова, която заедно с нея също искала подкупа от 187 хил. евро. 12 г. зад решетките е наказанието за посредника Петко Дюлгеров, чрез когото двете поискали подкупа от Ваклин.

Петко Дюлгеров получи 12 г. затвор като посредник за поискан подкуп.
Петко Дюлгеров получи 12 г. затвор като посредник за поискан подкуп.
След присъдата

Иванчева и

Петрова запазиха

самообладание

“Не знам какви толкова доказателства има за такава присъда”, каза остранената кметица.

Дюлгеров пророни няколко сълзия след като чу присъдата си. Сподели пред съда, че има три деца - едното на 1 г. и половина.

“Не знам как спи Ваклин. Това е толкова низка провокация, тя е съшита с бели конци”, коментира Петко Дюлгеров. Той разказа, че бил нает от строителния предприемач да му съдейства пред Иванчева, за да придвижи преписката му и 14-те хил. евро, намерени в него при арестая били възнаграждение.

Според решението на съда подкупът от бизнесмена бил поискан чрез Дюлгеров на 19 март, 12 и 13 април 2018 г.

“Несъмнено е, че Иванчева е поискала по 20 евро за кв. м разгърната застроена площ (РЗП) от Ваклин за своя облага, а не в полза на общината”, увери съдия Иво Хинов.

Според прокуратурата двете жени поискали по 20 евро за квадрат от предвидените по план 12 500 кв. м РЗП на сградите в имота в местността Камбаните на Ваклин. Обвинението сметна, че това се равнява кд 250 хил. евро. Защо обаче съдът наказа Иванчева само за 187 хил. евро поискан подкуп - ще стане ясно в мотивите на съдия Хинов.

Любопитно е и как магистратът и двамата съдебни заседатели тълкуват откритите в колата на Иванчева и Петрова белязани 56 хил. евро. За тях те са оправдани.

“По делото имаше политически нюанс, взет е предвид при доказателствената стойност”, каза съдия Хинов. И подчерта, че не е имало провокация към подкуп.

Тежки клетви от рода на “Господ да ви убие дано!” и “Дано умрат децата ви!” отправиха роднини и фенове на Иванчева към съда и прокурорите след присъдата. Освен грозните думи

по-екзалтираните

поддръжници

на осъдените

налетяха да

бият прокурорите

Бившият пиар на община “Младост” Петър Кърджилов бе усмирен от съдебната полиция, която го изведе от коридорите на спецсъда заради буйното му поведение.

Присъдата прочете спецсъдия Иво Хинов.
Присъдата прочете спецсъдия Иво Хинов.
След отредените наказания на Иванчева и Петрова съдът ги върна зад решетките. От 22 декември досега те бяха под домашен арест.

Според съда двете подсъдими имат поддръжници, които

могат да им

помогнат

да избягат от

правосъдието,

ако са

на свобода

Миналата седмица стана ясно, че от инициативния комитет “Непослушните” издигат Иванчева за независим кандидат за депутат в изборите за Европейски парламент. Освен това по закон след постановяване на подобни присъди съдът трябва да задържи осъдените, макар решението да е само на първа инстанция. За Петко Дюлгеров обаче съдия Хинов направи изключение. Той остава под домашен арест по здравословни причини. Предстои му операция на окото.

Присъдата ще бъде атакувана от защитата пред апелативния спецсъд. Преди да чуе наказанието си в понеделник, Иванчева влезе в съда с усмивка. Тя и Петрова очакваха, че ще бъдат оправдани.

Делото на първа инстанция приключи за по-малко от година.

Четете още:

Александър Ваклин: Не се чувстам употребен

Осъдиха отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева на 20 г. затвор. Заместничката й Биляна получи 15 г., а посредникът Дюлгеров - 12 г.