Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Македонският премиер Зоран Заев  СНИМКА: Ройтерс
Македонският премиер Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Премиерът Зоран Заев не очаква президентът Георге Иванов да даде амнистия на осъдените за събитията в парламента на 27 април, съобщава вестник "Вечер". На въпрос дали е възможно Иванов да помилва осъдените преди изтичането на неговия мандат заради няколко искания, които са пристигнали в неговия кабинет, Заев заяви, че законово това е невъзможно да се случи, пише изданието.

Не очаквам амнистия от президента Иванов. Не съществува такава законова възможност. С последното даване на амнистия, по закон президентът не може да използва това право повече, заявил Заев.

Няколко от осъдените за насилието в македонския парламент на 27 април 2017 г., когато за председател на законодателната институция бе избран етнически албанец, поискаха помилване от президента, информира БТА.

На 15 март тази година 16 обвиняеми по това дело бяха осъдени общо на 211 години затвор. Най-голяма присъда от 18 години затвор получи бившият министър на вътрешните работи и директор на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков.

Първоначално за събитията на 27 април, наречен "кървавият четвъртък", бяха обвинени 33 души, но след приемането на закона за амнистията 15 от обвиняемите бяха помилвани.

Мандатът на президента Георге Иванов изтича на 12 май тази година. Неговият приемник ще бъде определен на президентските избори на 21 април и 5 май.

В моя мандат няма теоретична възможност да амнистирам престъпници, които искат да убиват други граждани на тази страна, каза президентският кандидат на СДСМ и коалиция Стево Пендаровски на вчерашна предизборна проява в община Гьорче Петров, съобщи "Слободен печат".

Този човек /президентът Иванов/ осем години бе ням като риба за всички зулуми, които правеше тази власт, а през последните две направи всичко, ама буквално всичко, за да възпрепятства напредъка, каза Пендаровски. Всичко това ще бъде поправено в първата седмица от моя мандат и на народа ще бъде върнато онова, което му принадлежи, заявил Пендаровски.