Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов дойде в парламента вчера с огромен букет за наследничката си на шефския пост в ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Зам.-шефът на групата Красимир Велчев ще я подкрепя.  СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Цветан Цветанов дойде в парламента вчера с огромен букет за наследничката си на шефския пост в ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Зам.-шефът на групата Красимир Велчев ще я подкрепя. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Смяната начело на депутатите от ГЕРБ вече факт 

Цветя и рози по пътя ѝ прашен, пожела на коалиционната партньорка Валери Симеонов със стих от старо градско танго

Нови маратонки, спасяване на човешки живот и стихове от старо градско танго. Така започна първият работен ден на новата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и завърши последният за предшественика ѝ Цветан Цветанов.

Той си тръгна от парламента с нови маратонки, които му бяха подарени на сбогуване от депутатите от неговата група. Посланието им било “със свободата, която има в момента, е много по-добре

да продължи да

бяга в този

дълъг

политически

маратон”

Предаването на поста стана на извънредна сбирка на групата на ГЕРБ в почивката на пленарното заседание. Цветанов дойде с голям букет цветя, за да поздрави приемничката си Дариткова.

Оставката на Цветанов като депутат ще бъде гласувана днес. Първоначалното намерение бе в петък да бъде одобрена и смяната на правосъдния министър, но премиерът Бойко Борисов така и не обяви кандидатурата си, защото не е завършил всички проверки на избрания човек.

Че лекарката и настояща шефка на здравната комисия поема поста, обяви рано сутринта премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Направи го в централата на ГЕРБ. Повечето депутати научиха новината заедно с журналитите. “Тя е уважавана в партията, доктор, с качества,

може да

контролира

групата в добрия

смисъл на

думата”,

обясни избора си той. (Как премиерът коментира оттеглянето на Цветанов - виж долу.)

“В тази кризисна ситуация това предложение е наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, а от друга страна, за предизвикателството”, лаконична бе пък самата Дариткова по-късно в кулоарите на парламента. Тя се зарече, че неин

основен

приоритет ще е

да търси диалог

и да постига максимално възможния консенсус в интерес на гражданите.

В екшън ситуация влезе д-р Дариткова още в първия си ден като шеф. Наложи се спешно да спасява своя колежка, която се задави с вода в пленарната зала и сред депутатите за кратко настана паника. Моля, медицинска помощ за колегата, каза изведнъж от трибуната водещата заседанието Нигяр Джафер. Депутатите наскачаха, а първа към колежката си се завтече Дариткова. Обстановката обаче бързо се успокои.

Оказа се, че става дума за Ралица Добрева от Плевен. Най-вероятно е научила, че Цецка Цачева се връща в парламента, шегуваха се нейни колеги. Добрева трябва да излезе от НС, ако бившата министърка стане депутат.

Със стих от старо градско танго пък поздрави новата шефка коалиционният партньор Валери Симеонов. “Бих пожелал всичко най-добро на г-жа Дариткова -

цветя и рози по

пътя ѝ прашен

и карамфили за

нашата любов”,

изрецитира той в кулоарите. И обяви, че ще подкрепя Дариткова, въпреки че ден по-рано изрази опасения как ще се работи без Цветанов.

Дариткова е комуникативен човек, спокоен и не виждам проблеми, коментира и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който не очаквал трусове след напускането на Цветанов, нито имал притеснения за кворума.

А самият Цветанов обяви, че е готов да помага на Дариткова. Дори вчера я бе въвел за първи път на председателски съвет при Цвета Караянчева. “Връзката остава толкова силна, колкото е била и досега. Единствено във времето, когато има пленарни заседания, сега ще бъда в някоя поредна община, където ще правя поредната среща с нашите структури и ще се опитам да се подготвим максимално организационно добре за изборите”, обясни той. И разказа, че политик от партия, която ги подкрепя за евровота, му казал: “Опозицията не знае какво си причини. Защото тук имате служебни ангажименти с чисто парламентарна дейност, а в момента ви развързаха повече свободата”.

Цветанов отново каза, че е взел решението за оставката, за да покаже, че не се е вкопчил в позицията председател на ПГ. “В политиката няма его, трябва да бъдеш достатъчно отговорен, човек, който винаги може да направи и компромиси със себе си”, каза той и обясни, че така се работело искрено за каузата ГЕРБ.

БСП: Оставката на Цветанов е формална и политически фалш

Политически фалш и формална оставка. Така определи напускането на парламента от Цветан Цветанов зам.-шефът на групата на БСП Крум Зарков в нарочно изявление.

Оставката на Цветанов не е морален акт, нито осъзната отговорност, а прозрачен трик за опазване на влияние, коментира Зарков. И обясни, че новата шефка на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова е верен последовател на Цветанов.

Коалиционните партньори - скрити и явни, са спокойни, защото знаят, че нещо уж се е променило, за да остане същото, допълни соцдепутатът.

Оставките в тази страна служат само на един човек. Те не подобряват живота на хората, не променят модела на управление, единствено осигуряват комфорт на Бойко Борисов като премиер до следващия скандал и следващата оставка, допълни Зарков.

Затова БСП отново поиска предсрочни избори, на които санкцията да дойде от избирателя. Вместо фалшиви оставки искаме реална отговорност, заяви Зарков.

От “Воля” и ДПС пък бяха лаконични - това е избор на ГЕРБ и те нямат отношение по него.

“Това е въпрос на лична воля. Г-ц Цветанов, ако е подал оставка, ние сме либерали”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и даде знак, че ще подкрепят оставката на Цветанов. И обясни, че когато в ДПС вземат решения, не позволявали никой да им се меси.

Борисов: Най ме е страх от приятели, затова нямам

ГЕРБ понесе изключително тежък удар, вярвам на Цветанов, каза премиерът

Абсолютна лъжа и 100% фалшива е новината, че скандалът с апартаментите е бил приятелски огън. Всички сме пострадали от този скандал, в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар. Никога за партията не е стоял въпрос за цепене.

Това заяви Бойко Борисов вчера в първия си коментар на решенията, които взе по скандала с апартаментите.

ГЕРБ си е взела поуките, напуснаха се много важни постове и ключови за ГЕРБ. Цветанов беше председател на ПГ, председател на комисия, депутат - в историята няма толкова тежки санкции, които са наложени в една партия, заяви още Борисов.

“Дали Цветанов остава в ГЕРБ - това е работа на структурите и те си го искат. Аз вярвам на Цветанов. Но 7 дни нямаше медия, която да не държи от сутрин до вечер тази тема”, обясни решението си премиерът.

Винаги съм се плашил от приятели и затова винаги съм казвал, че нямам приятели, затвори Борисов темата за “приятелския” огън. Седящият до него Владимир Кисьов от СДС репликира с усмивка “Освен мен” (на първата среща СДС - ГЕРБ преди седмица за обща листа Борисов се обърна към него с “Приятелю”).

“За да останем приятели, той си даде отвод”, засмя се премиерът, визирайки отказа на Кисьов от номинацията.

“Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат: Не го прави, пази си като Корнелия хората - когато обвиняват някой от БСП, те излизат и викат “Ние сме единни”. Ти правиш точно обратното”, разказа Борисов. Като тежко решение той посочи и раздялата с Цецка Цачева, която от години била в ГЕРБ.

Аз му вярвам, заяви Борисов за Цветанов. И обясни защо решението е било да излезе от Народното събрание, но да остане на ключовия пост в партията - “едното е държавната работа и парите на данъкоплатците, а другото е партия ГЕРБ, която припознава Цветанов като един от важните за нея хора”.

Това е мое право, така съм преценил и направил, отсече Борисов.

Като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. Ние понесохме на всички нива. “Това са тежки решения, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка, ще се докаже с времето дали са били виновни, или не”, посочи още премиерът. И каза, че ще му е интересно да види нотариалните актове и на другите живеещи в сградата на Цветанов.

Ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Дори и за съмнения, дори само за морално усещане, че нещо не е наред, взимаме мерки, повтори той. Случаят с Вежди Рашидов бил различен - имал фирма за търговия, купува и препродава апартаменти, това му бил бизнесът.

За Лозан Панов пък бе лаконичен, че всеки трябва да погледне собствената си къщичка, и остави на медиите да го коментират.

Крум Зарков
Крум Зарков
Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ