Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доведоха Борислав Николов под стража във Варненския окръжен съд.
Доведоха Борислав Николов под стража във Варненския окръжен съд.

За 6 години жената е подала 6 жалби срещу съпруга си, но после ги оттегляла

Прокурорът: Обществото ни трябва да знае, че домашното насилие е неприемливо, недостойно, а вече и престъпно

Служебният защитник на обвиняемия намеква, че жертвата е била психически нестабилна и лекувана

Със скандал за дрехи и вещи, купувани по време на брака между Борислав и Кремена Николови, започнала фаталната последна кавга между тях на 24 февруари вечерта. 41-годишният мъж е арестуван заради смъртта на съпругата му два дни преди бракоразводното им дело.

В четвъртък Борислав бе доведен под стража в съдебната зала във Варна, но на заседанието не присъства нито един познат или роднина на семейството. Според прокуратурата може да се направи обосновано предположение, че именно той е нанесъл фаталните удари в главата на Кремена. Престъплението е станало в неделя, когато мъжът изнасял багажа си от квартирата им.

Преди да си

тръгне, пребил

жена си и я

зарязал в

жилището

Малко по-рано Борислав помолил майка си да му помогне за прибиране на вещите. Тялото на Кремена бе открито във вторник.

Вчера служебният му защитник обаче заяви, че когато клиентът и майка му са си тръгнали от апартамента, Кремена не просто не е била в безпомощно състояние, а е била адекватна и на крака и реално авторството на деянието не е доказано. Заради чистото съдебно и криминално минало на клиента си фактът, че работи и има постоянен адрес, той поиска Борислав да бъде под домашен арест. Съдът обаче го остави в ареста.

Според близки на Николови цялото им семейно съжителство е било съпътствано от постоянни скандали.

За 6 години брак Кремена е подавала 6-7 сигнала за домашно насилие срещу съпруга си, но е оттегляла жалбите броени часове след това. Въпреки това заради множеството сигнали полицията е издавала предупредителни протоколи срещу Борислав, за да овладее агресията си. В единия от случаите

Кремена

дори се е

освидетелствала,

след като

съпругът ѝ

счупил носа с

чиния

при поредния скандал.

“Борислав беше болезнено ревнив. Ровеше в телефона ѝ, четеше съобщенията. Всички знаеха, че имат проблеми и затова се развеждаха”, разказа приятелка на Кремена.

Негови колеги пък твърдят, че той им се е оплаквал от нейна изневяра. Виждали го да идва издран на работа и дори споделял пред тях, че съпругата му има психични проблеми.

“Чувал съм скандалите им, но не съм очаквал да се стигне дотам. От съседи съм чувал, че я блъскал в стената, че я биел. Никой не ги познаваше добре, жената особено не излизаше много, но за скандалите им знае всеки. Месеци наред чувахме панаирите им”, обясни пенсионер, който живее на IV етаж в блока на Николови.

Борислав пътувал дълго време по корабите, но от почти година започнал работа в златарски магазин във Варна. Кремена била преводач и преди години работела като екскурзовод.

Бракът им вървял трудно и имали сериозни проблеми, което ги накарало в крайна сметка да подадат молба за развод. Тъй като двойката няма деца и собствено жилище и реално няма какво да делят, разводът им трябвало да мине по взаимно съгласие. Делото било насрочено за 26 февруари.

Два дни по-рано Борислав започнал да си събира багажа и пламнал последният скандал. Самият той признава пред разследващите, че във фаталната вечер е имал сериозен скандал със съпругата си. Извикал майка си да му помогне да си събере нещата, да си вземе телевизора и да се изнесе.

“Становището на прокуратурата се базира на първосигнална версия. Първосигнална е, защото е на база на няколко обстоятелства, които са известни. Става въпрос за скандал между страните на 24 февруари. Скандалът е възникнал по повод на вземането на дрехи от общото жилище, в което той е живеел със съпругата си Кремена под наем. Има скандал, но той не е основание за становище, че авторството на деянието е безспорно установено. И преди този случай помежду им е имало скандали. Когато Борислав е викнал майка си, той е разчитал тя да прекрати скандала. Били са свидетели хазяинът и хазяйката.

В същото време няма преглед на Борислав от вещо лице, което да установи дали по тялото му има драскотини и белези от схватка, а един такъв побой и скандал предполага, че е имало такава.  

Прокурор Радослав Лазаров
Прокурор Радослав Лазаров

Ако имаше сериозен сблъсък, щеше да има следи от бой.

Варненската прокуратура, преди да информира медиите, нека да почука на една друга врата, да влезе в няколко регистъра да провери за какво става въпрос. Тогава нямаше да даде информация, че има жалби от Кремена срещу Борислав”, заяви в съда служебният защитник на обвиняемия Енчо Енчев.

С последните две изречения адвокатът намекна, че Кремена е била психически нестабилна и лекувана.

По думите на адвокат Енчев, след като Борислав и майка му си тръгнали, Кремена се качила на горния етаж, където живеят хазяите им, и позвънила на вратата. Но не е потърсила помощ от тях. Не е поискала да звъннат на Бърза помощ или да потърсят лекар. След това е слязла в апартамента си и се заключила.

Според държавното обвинение във фаталната вечер на 24 февруари скандалът между съпрузите ескалирал в побой, който довел до смъртта на Кремена. Извършената аутопсия показала, че причината за смъртта е масивен кръвоизлив в мозъка. Установени са множество кръвонасядания по кожата на лицето, различни области на гърба, горните и долни крайници, получени при удари със или върху твърди тъпи предмети.

Според патолозите

е възможно

Кремена да не е

починала веднага

и може да мине

дори час след

фаталните удари

в главата,

които да доведат до кръвоизлива, причинил смъртта.

На 25 февруари майката на Кремена звъняла дълго време на телефона ѝ, но след като дъщерята не вдигнала, подала сигнал в полицията. Била наясно с побоищата и цялата ситуация около развода на семейството.

На мястото били изпратени екипи на полицията и пожарната. Те успели да проникнат в жилището през балконската врата на втория етаж. Намерили Кремена мъртва в леглото. От показанията на съседите и заради множеството жалби, подавани от Кремена, разследващите прибрали съпруга за разпит и на 26 февруари той беше привлечен като обвиняем.

Единствените думи, които Борислав изрече в съдебната зала, бяха: “Нямам какво да кажа.”

Тъй като адвокатът му обвини Варненската окръжна прокуратура, че базирайки се на този конкретен случай, “прави реклама на промените в Наказателния кодекс, свързани с криминализирането на домашното насилие”, и.д. окръжният прокурор Радослав Лазаров обясни:

“Промените в Наказателния кодекс не засягат случая “Николов”, защото законът предвижда в случая едно и също наказание – затвор между 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Смъртта, такава, каквато е изяснена, не настъпва веднага. Причината обаче е изяснена. Първоначалният етап на разследването не позволява по-детайлен коментар на събраните факти и обстоятелства.

Съдът обаче, който е необходимо да ги преценява, ги е оценил като достатъчни, за да вземе най-тежката мярка за процесуална принуда. Фактът, че жилището е било заключено, след като той е напуснал дома, а не е имал ключ, доказва само това, че друг не е влизал, за да я бие.

Няма да коментирам упреците на адвокат Енчев, достатъчно е обществото да знае, че домашното насилие е неприемливо, недостойно, а вече престъпно от гледна точка на нашия законодател. Това не е реклама, това са факти.

Авторството на деянието в конкретния случай предвид събраните доказателства е установено. Безспорно съществува презумпцията за невинност и окончателно авторството на деянието ще бъде установено след влязла в сила присъда”, каза прокурор Радослав Лазаров.