Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двамата доведени синове на Мадуро Валтер, Йосвал и брат им Йосер са споменати от американския сенатор Марко Рубио миналата година при разследване за изпиране на 1,2 млрд. долара в международен мащаб, откраднати от държавната петролна компания на Венецуела. Според жалбата на прокуратурата до Федералния съд в Маями всичко започнало през декември 2014 г. със схема за обмен на валута.

В нея трябвало да бъдат присвоени около $600 млн. от държавната петролна компания,

получени чрез подкупи и мошеничества, и опити за обвиняемите за изперат част от доходите по тази схема. Към май 2015 г. парите са удвояват. Венецуелската петролна компания е основният източник на доходи и чуждестранна валута за Венецуела, става ясно от сайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

Предполагаемите заговорници са бивши чиновници на държавната петролна компания, специалисти по пране на пари и членове на венецуелския елит.

Мадуро и

доведените му синове не са посочени поименно

в наказателната жалба на прокуратурата до федералния съд в Маями. Според източници на в. "Маями хералд" обаче около $200 милиона от парите са били за тях. Още 80 млн. са постъпили при друг източник, наречен в делото "Конспиратор 7".

Според "Маями хералд" и други медии става дума за Раул Горин, собственик на телевизионната мрежа Globovision във Венецуела, който е в тесни връзки с Мадуро и покойния президент Чавес. Адвокатът на Горин в Маями - Хауърд Сребник, отрича пред "Маями Хералд" всякакво нарушение от страна на своя клиент, който не е обвинен в наказателното производство.

Друго издание - "Ел Нуево Паис", пише, че Горин е човекът, който преди няколко години се е свързал с арестувания вече германски банкер Матиас Крул, гражданин на Панама, работещ в Швейцария, за да му помогне за легитимиране на над 550 млн. долара от фондовете на държавната петролна компания на Венецуела. Крул, който се призна за виновен, е сключил споразумение за сътрудничество с прокуратурата, за да намали присъдата си. В съдебни документи швейцарският банкер свидетелства, че е заговорничил с мъже, идентифицирани като

“Лос Чамос” - венецуелски

жаргон за “Децата”,

за да изперат 200 милиона долара от средства от венецуелската петролна компания. Според сведения на двама американци, пожелали анонимност и цитирани от агенция АП, Лос Чамос всъщност са доведените синове на Мадуро.

По делото засега са арестувани и обвинени двама души – освен Крул е арестуван и натурализираният гражданин на САЩ от колумбийски произход Густаво Адолфо Фернандес Фриер, става ясно от сайта на американското Министерство на правосъдието.

До момента са обвинени още четирима венецуелци, включително двама бивши топслужители на венецуелската държавна петролна компания, сред които бившият й изпълнителен директор Абрахам Едгардо Ортега, отговаращ за планирането на финансите, уругваец и португалец.

Резултатът е плод на дългогодишната

операция

“Паричен трансфер”

Прокурорите са арестували Крул въз основа на информация от поверителен източник, който през 2014 г. е предложил да се откаже от схемата за пране на пари. До май 2015 г. разследваните и разкрити препрани пари се удвояват до 1,2 милиарда долара. Неназованият свидетел тайно е записал около 100 разговори с няколко заговорници, включително Крул. От запис става ясно, че предприемачът Раул Горин е бил наясно кои са "Децата", се казва в статия на "Ел Нуево Паис".

Федералните власти са замразили в рамките на разследването милиони активи, свързани с откраднати венецуелски петролни фондове, изпрани в Южна Флорида, твърди "Маями хералд". Сред тях са 17 къщи в Южна Флорида, жилища и ферми за коне, чиято обща стойност варира от 22 до 35 милиона долара по пазарна стойност.

Става дума още за апартамент в "Порше дизайн тауър" в Съни Айлс Бийч, резиденция в богат район на Маями, четири жилища в ексклузивния квартал "Кокоплъм" на Маями и две ферми в Уелингтън в окръг Палм Бийч, както и банкови депозити в САЩ, Бахамите, Англия и Швейцария.

Някои от обвиняемите са близки до президента Николас Мадуро. Техните активи - включително апартаментът в "Порше Дизайн тауър", собственост на бившия адвокат на венецуелската петролна компания Кармело Урданета Акуи, обикновено се водят

на имена на други хора или компании,

твърдят прокурори пред медиите. Мадуро, съпругата му и синовете й не са посочени в жалбата. Но двама източници заявяват пред АП, че прокуратурата търси връзки между първата двойка и мрежата за легимиране на незаконно спечелени пари.

Племенниците на първата дама на Венецуела - Антонио Кампо Флорес и Франсиско Флорес, бяха арестувани от американската агенция за борба с наркоразпространението ДЕА през 2015 г. в Хаити.
Племенниците на първата дама на Венецуела - Антонио Кампо Флорес и Франсиско Флорес, бяха арестувани от американската агенция за борба с наркоразпространението ДЕА през 2015 г. в Хаити.