Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди време в едно телевизионно предаване попитаха легендата Петър Попангелов защо няма чернокожи спортисти в ски спортовете. Той се сети, че навремето е имало един такъв ентусиаст и предположи, че на другите може би им е студено. Подобни въпроси обаче рядко се промъкват в ефира, тъй като водещи и гости се страхуват да не бъдат обвинени в расизъм.

В случая не става дума за предразсъдъци или опит за обида на една раса към друга. Абсолютен факт е, че чернокожите никакви ги няма в зимните спортове. Да не говорим за ски алпийските дисциплини. Там чернокожите мъже и жени се броят на пръсти. Затова и подвигът на Ламин Гейе отпреди повече от 30 години изглежда толкова впечатляващ. Сенегалецът е обявен за първия чернокож състезател от Африка, който се явява на олимпийски игри. Гейе всъщност участвана три олимпиади, като първата е в Сараево през 1984 г. По онова време другите скиори и феновете на спорта го гледат като марсианец, който е объркал пътя и е кацнал на Земята вместо на Червената планета. Ламин записва участие на три олимпиади и още десетки други стартове в ски алпийските дисциплини, въпреки че така и не успява

да се пребори със страха си от стръмното

"Спомням си, че преди старта в Булвар погледнах надолу и се ужасих от почти вертикалната денивелация. В този момент бях на път да се завъртя кръгом и да сваля ските. Наистина щях да се откажа, ако в главата ми не бяха нахлули мислите колко ще ми се подиграват всички останали. Подигравките щяха да ме преследват до края на живота ми. Затова стиснах зъби и се спуснах. След това беше лесно, защото тялото ми започна да изпълнява отдавна заучени команди. Финиширах без никакъв проблем", ще разкаже по-късно легендата на африканския спорт.

Желанието му да кара ски се ражда съвсем случайно и е провокирано от тежък период в живота на Ламин Гейе. Когато е на 8, любимият му дядо си отива от този свят. Майката решава да попътува с момчето си из Европа, за да се отърсят от мъката. Така двамата попадат в Швейцария в навечерието на коледните празници.

"Събудих се сутринта и веднага ми направи впечатление колко е тихо навън. Дръпнах завесите и видях, че вали сняг. Гледката на падащите снежинки буквално ме хипнотизира. Още тогава разбрах, че това е магия, от която

няма измъкване",

разказва години по-късно сенегалецът пред сп. "Пари мач".

Животът му се нарежда така, че той прекарва няколко години във Франция, които използва, за да се запознае отблизо със ски спорта.

"Другите момчета се подсмихваха, когато ме виждаха напълно екипиран. Научих де са пренебрегвам присмеха и песимизма на околните. Много бързо усетих, че този спорт ми допада." Младокът в началото кара за удоволствие и за лично удовлетворение, че се е преборил с предразсъдъците. Скоро мечтите му стават още по-големи. Гейе се завръща в родината си и обявява намерението си да основе ски федерация. Екзотичната му идея предизвиква снизходителни усмивки, но Ламин вече се е нагледал на подобни изпълнения в Европа и не се отказва.

След дълго ходене по мъките той получава разрешение от местните власти да започне процедура по създаването на новата федерация. Получава помощ лично от Леополд Седар Сенгор - френски поет, а също така и първият президент на Сенегал, задържал се на поста от 1960 г. до 1980 г. Държавният глава харесва ентусиазма на младежа и осигурява каквото му е необходимо на местна почва.

Голямата битка на Гейе е да получи легитимация и извън пределите на родината си. За целта той пише до Международната федерация, че в Сенегал стоят и бездействат над 40 скиори и това в общи линии е престъпление срещу спорта. В действителност само той знае как се карат ски. Малката измама обаче дава резултат и през 1979 г. от чужбина дават зелена светлина на проекта. През този период Ламин Гейе често пътува до Франция, където тренира с местните ски надежди.

"Младите момчета в отбора ме гледаха

все едно съм

паднал от Марс

Никой не искаше да ме наблюдава как карам, всички ме питаха за родината, за първия ми сблъсък със снега, за усещанията ми, когато температурата падне под нулата. По едно време се приготвих да стартирам и усетих напрежението в групата, че нещо ще ми се случи. Успокоих ги, че имам сили да стигна до долу", разказва с усмивка Ламин Гейе.

4 години след създаването на Сенегалската ски федерация нейният най-ярък представител тренира за първото си участие на зимна олимпиада. Няколко месеца преди игрите в Сараево'84 Гейе се контузва тежко и това поставя под сериозен въпрос осъществяването на една голяма мечта. В този критичен момент се намесва Международната ски федерация, която дава входен билет на Ламин с тънката идея, че той ще е атракция на игрите и може да повиши интереса към ски алпийските дисциплини.

Гейе е нещо много повече от панаирджийска мечка. При появяването му на стадиона в Сараево хиляди

стават на крака

и започват да скандират - "Сенегал!"

Африканецът върви със знамето на страната си между американската и руската група. Първите са над 300 спортисти, вторите са поне 200 човека. И между двете спортни супер сили един-единствен сенегалец, който е тръгнал да се състезава в спорт, напълно непознат в родината му.

В Сараево той не успява да извърши някакво чудо, завършвайки 51-ви в спускането и 57-и в гигантския слалом. Въпреки това най-важната му цел е изпълнена - Сенегал има своя герой в ските. След това Ламин Гейе участва още на 2 олимпиади, 5 световни първенства и 25 старта от Световната купа. Съвсем в реда на нещата днес 58-годишният Ламин Гейе е президент на сенегалската федерация по ски. Също така е активен борец срещу дискриминационните правила на Международния олимпийски комитет, които ограничават неговите сънародници да си пробват късмета в зимните спортове.