Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарни обливат с вода тлеещите огнища в завода.
Пожарни обливат с вода тлеещите огнища в завода.

- 11 екипа гасиха във Войводиново, всичко е на пепел

- Една от версиите е умишлен палеж, някои сочат и цигани

Огромен пожар унищожи най-голямото месопреработвателно предприятие у нас “Унитемп”, което се намира край пловдивското село Войводиново.

Заводът е собственост на Петко Илиев Петков. През 2015-а името му изплува в аферата “Панамагейт” заедно със 117 българи с офшорки на Бахамите, Сейшелите, Антила и Британските Вирджински острови и тлъсти сметки в Швейцария. От данните, изнесени тогава от Международния консорциум на разследващите журналисти, в който участва “24 часа”, се разбра, че Петков е бил титуляр на сметки на две фирми, регистрирани в Панама и Уругвай.

Фабриката край Войводиново е изпепелена напълно. 11 екипа огнеборци гасиха близо 6 часа в неделя срещу понеделник. Заводът е построен преди повече от 10 г. Пожарът избухнал в неделя около 18,22 ч, след като всички работници от смяната си тръгнали. По тази причина няма пострадали.

“Пламъците са лумнали в помещение за преработка и пакетаж на месо”, съобщиха от полицията. Действията на огнеборците бяха затруднени, тъй като веднага е изключен трафопостът на територията на “Унитемп” и не е имало напрежение в пожарните помпи на завода. Огнеборците трябвало да пренасят вода до предприятието с автомобилите си. Бедствието се е разпростряло върху 8 дка площ.

“Пожарът беше с висока линейна скорост, тъй като

помещението е

от термопанели,

а те горят бързо

Вътре е имало и огромни камари месо и мазнини, които подклаждат пламъците”, обясни шефът на огнеборците в Пловдив комисар Георги Мангараков. Напълно унищожени са транжорната и складове. Спасени са административната сграда, документацията и парите в нея. 200 прасета са оцелели, след като са били изведени навън и охранявани от пазачи.

Очаква се във вторник експерти да влязат в изгорелия обект, за да разследват причините за пожара. Една от версиите е за умишлен палеж.

В понеделник собственикът на предприятието Петко Петков събрал работниците и им обяснил, че трябва

да си търсят

друго

препитание,

тъй като ще е

необходимо

време, за да

възстанови

завода

Той обещал на хората отново да ги наеме, когато фабриката заработи. Присъствали на срещата разказаха, че много от служителите плакали. В предприятието са заети около 200 души, които остават без хляб.

От РИОСВ заявиха, че не е установено замърсяване на въздуха от пожара. Мобилна автоматична станция ще следи на място във Войводиново концентрациите на серни и азотни газове, въглероден диоксид и фини прахови частици.

“Въпреки че не са констатирани превишения на нормите, жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците си”, препоръчаха от екоинспекцията.

В селото се говорят най-различни неща за пожара. Според една от версиите пръст в него можело да имат роми, които работят там, заради напрежението, което се създаде между тях и местните жители.

“Това е абсурд и е много опасно да се говори така”, коментираха от фондация “Рома”. Според тях няма логика хора от малцинствата да палят предприятие, в което работят. “Петков ги беше наел и им даваше препитание. Подобни твърдения може да възпламенят селото”, допълват от фондацията.

Самият Петко Петков не дава изявления. “24 часа” се свърза с него. “Много съжалявам защо така се получава в тоя човешки свят, че на нещастието на хората се реагира така.

Не мога да

говоря,

шофирам, отпред

има полицаи”,

заяви той и затвори телефона.

Близки до семейството му са озадачени от пожара. “Съдбата му поднесе голяма изненада. Тъкмо си мислиш, че си на върха, вложил си толкова усилия и пари и изведнъж всичко е на пепел”, коментират те. Според тях панелите, с които е бил построен заводът, са били пожароопасни и де факто по тях са се разпрострели пламъците много бързо.

Предприятието е модерно, но от него нищо не остана. “Дано успее да се изправи, но ще е много трудно”, казват близки до Петков. И не искат да си помислят, че зад пожара може да стои конкуренция или нещо свързано с отмъщение.

“Може от една искра да е тръгнало. Ако в злополучната вечер в цеха е имало работници, са щели с един пожарогасител да потушат пламъка и всичко да се реши”, разсъждават експерти.

Кой е Петко

Петков

Пловдивският бизнесмен Петко Петков се появи като титуляр на сметка на името на “Праймагро фудс”, регистрирана през 2002 г. в Панама, установи мащабно разследване на “24 часа” през 2015 г. за българи със сметки в HSBC. През 2006-2007 г. в сметката на фирмата в швейцарска банка е имало 492 327 долара. Открита е през 2005 г., а Петко Петков е посочен като титуляр. Съпругата му Дарина Петкова е била пълномощник.

От банковия профил на Петков в HSBC тогава изскочи и още една фирма - “Мидиани Саут”, регистрирана в Уругвай. През 2006-2007 г. тя е имала в сметките си 2 029 142 долара.

Името на Петко Петков е познато сред едрия пловдивски бизнес. Известен е като месарски бос, чиито производствени цехове се простират върху 10 декара край Войводиново.

Самият бизнесмен страни от светлините на прожекторите и не обича публични изяви. Опитите да бъде открит обикновено удрят на камък. Дори в селото не знаят много за него, макар да развива там дейност. “Има кланица, тренажорна и търгува с месо”, казват местни.

Преди години Петков

искал да строи

инсинератор

за изгаряне на животински трупове, но намерението му срещнало отпор.

Пълна енигма е възходът на 67-годишния бизнесмен. В годините на соца работил в предприятие за роботи. Завършил е МИО. След промените се преселил в Америка, където изкарал няколко години. Познати го описват като професиналист, който разбира от търговия. След престоя в Щатите се връща в България и захваща частен бизнес.