Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избягалата анаконда от семейство Боа тежи 5 кг и е дълга 1,80 метра.
Избягалата анаконда от семейство Боа тежи 5 кг и е дълга 1,80 метра.

Избягалата змия е успяла да захапе собственика си Иво Катрафилов, докато я залавя. Повече от 8 часа продължи издирването на влечугото, което избяга в пловдивски мол и вся ужасяваща паника във вторник. "Локализираха мястото, като наръсиха със сяра. Изчакаха да се опразни търговският обект и около 20 часа  Иво я откри в шахта на тоалетната и я хвана. Около него имаше полицаи, пожарникарите си бяха тръгвали", разказа продавачката Илинка Георгиева.

Точната класификация на змията беглец е парагвайска анаконда от семейство Боа (Боидни е научното наиченование). Катрафилов твърди, че тя не може да нанесе по-голяма щета, отколкото одраскване от котка. Въпреки това по ръката му има синина от захапката. "Този вид разполага с доста на брой зъби, с които залавя жертвата", обясни д-р Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей в Пловдив.

Иво Катрафилов занесе в жилището си избягалата боа. Снимки: Авторът
Иво Катрафилов занесе в жилището си избягалата боа. Снимки: Авторът

С въздишки на облекчение продавачите се завърнаха в магазините си тази сутрин. "Малкият дявол! Ако не бяха я намерили, щяхме да фалираме", казва  Георгиева. Нейният обект е в съседство със зоомагазина на Иво Катрафилов.

Ръководството на мола му даде 30-дневен срок да се изнесе заради несъвместимата стока, която продава. Оттам обясниха, че никога не са давали разрешение да се съхраняват змии. "Наблизо има детски кът, повечето продавачи сме жени. Страхуваме се", казваха пък търговки.

Катрафилов обясни, че ще гледа влечугото в дома си. Той го откара в жилището си, разположено в нова кооперация в Пловдив. Мнозина от съседите му не знаеха, че ще съжителстват с анаконда. "Как така? Ами ако изпълзи през тоалетната? Имам малко дете", притесни се млада майка, която е бременна.

По думите на Иво влечугото било закупено за личната му колекция миналата седмица. "Змията разполага с регистрационна карта, но се води на друг собственик. Катрафилов има 14 дни да я пререгистрира на свое име", обясни шефът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев. В противен случай може да бъде иззета и предадена в Природонаучния музей.

Мнозина от търговците си спомнят с ужас вчерашния ден. "Видях я. Беше се увила около решетките на тавана. И счупи една от тях. Умрях от страх, като я видях надвесена. Докато извадя телефона да я снимам,  тя се скри", разказва Георгиева, която от три години се нанесла в търговския център. Друга жена пък направо изпищяла, като видяла едрото влечуго. Според собственика анакондата тежала около 5 кг и била дълго 1,80 метра.

Илинка Георгиева показва как змията е била надвесена от решетката на тавана.
Илинка Георгиева показва как змията е била надвесена от решетката на тавана.

Катрафилов признава, че грешката е негова. Поставил едрата змия в кутия, но една от щипките била развалена. Анакондата напънала, счупила я и така изпълзяла. Собственикът й твърди, че в момента била раздразнена, защото си сменяла кожата. Магазинът му сега е затворен. В него има аквариуми, риби и костенурки, нямало други влечуги.

След щастливия завършек със залавянето на змията и прекратяване на договора за наем на Катрафилов, продавачки започнаха да го ожалват. "Той и приятелката му Мария са много симпатични. От няколко години са тук. Кротки. Жал ми е за тях. Това им беше поминък. Но мястото не е подходящо за държане на змии. Могат да си направят този бизнес някъде на открито", казва Илинка Георгиева. Според нея в зоомагазина имало тарантули, скорпиони, чинчили, игуани, хамелеони. Иво и Мария много се трудели. "Блъскаха се непрекъснато. Всичко направиха с две ръце", допълват търговки. Те не крият, че по едно време съжалили пожарникарите и полицаите, които били пуснати да търсят змията.

Според д-р Огнян Тодоров парагвайската анаконда убива жертвите си, като ги хваща, удушава и след това поглъща цели. Затова устата й е снабдена с много на брой малки зъби, които не пускат плячката. Храни се с бозайници - предимно плъхове. "Ако не я провокираш, не е агресивна", допълва зоологът. Той съветва при контакт с този вид змия да не се правят резки движения и да няма паника. Но при ухапване, да се търси медицинска помощ за обработка на раната.

Затвореният зоомагазин на Катрафилов. До месец трябва да го освободи.
Затвореният зоомагазин на Катрафилов. До месец трябва да го освободи.