Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Банков
Проф. Николай Банков

Окръжният съд в Пловдив отказа да възстанови на работа проф. Николай Банков от Университета по хранителни технологии, обвинен в получаване на 600 лева подкуп от двама студенти, за да им даде изпит. Мярката му за неотклонение парична гаранция от 5000 лева остава непроменена. Това постанови съдия Елена Захова на разпоредителното заседание по делото. В залата проф. Банков й поиска отвод с изненадващ аргумент.

"От профила ви във фейсбук разбрах, че сте активна туристка и ходите на преходи с ТД"Руен". Аз съм член на дружеството. Имаме и 20 общи приятели в социалната мрежа", обърна се преподавателят към съдийката. Според него този факт можел да повлияе върху обективността й по време на процеса. Адвокат Красимир Елдъров, който е защитник на проф. Банков, също настоя за отвод на Захова. По думите му тя била предубедена, тъй като два пъти връщала делото на прокуратурата, за да се изчистят пропуски и да издържи обвинението.

За определяне на друг докладчик се обявиха и вторият подсъдим Димитър Димитров, привлечен към наказателна отговорност за помагачество при получаването на подкупа, както и адвокатът му Николай Гунев.

"И в двата случая връщането на делото е било за отстраняване на нарушения, които ограничават правото на подсъдимите на защита", заяви Захова. В декларацията си пред ВСС тя била посочила, че редовно участва в туристически преходи, но не членува в нито едно дружество. С проф. Банков не са били заедно на походи, а общите им приятели в социалната мрежа не са пречка за обективността й при постановяване на присъда.

В крайна сметка Елена Захова отказа да си направи отвод и насрочи за началото на процеса за 26 февруари.