Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убиецът на съквартирантката, открита с прерязано гърло, се оказа скитник

Италия трябва да плати обезщетение за психически тормоз

Невинна е и по обвинението за сексуални извращения с жертвата

За дванайсет години Аманда Нокс получава над осем присъди в Италия - за убийството на съквартирантката си Мередит Кърчър и за сексуални извращения с нея. Необикновената й история, в която ту е осъдена на 25 или 28 г. затвор, ту е оправдана, е описана в два филма, няколко книги, автобиография и телевизионен сериал по мотиви от процеса срещу нея.

В крайна сметка съдът се произнесе, че младата жена е невинна. Сега Италия е осъдена да изплати обезщетение в размер на 18 400 евро на американката, срещу която се водеше продължителен

съдебен процес

за убийство,

завършил с оправдателна присъда. Европейският съд за правата на човека в Страсбург е решил, че правата на Нокс са били нарушени в първите часове след ареста й в Перуджа през 2007 г.

Съдът наказва италианските власти за това, че не са осигурили адвокат и преводач на Аманда Нокс при първоначалния арест. Преводачката пък, която била наета за разпитите, се е държала непрофесионално с арестуваната девойка. По това време

Нокс е 20-годишна студентка,

която наскоро се преместила в Перуджа и не знаела добре италиански език.

Като повечето студенти на тази възраст, тя експериментирала с марихуана, алкохол и краткотрайни сексуални връзки. Именно по тази причина Аманда и тогавашното й гадже Рафаеле Солечито са сред първите заподозрени. Двамата се запознават седмица преди убийството.

Публичната им интимност скоро след откриването на тялото на съквартирантката на Нокс предизвиква подозрения и засилва убеждението сред тези, които ги считат за виновни, че Нокс е психопат. Появяват се редица статии, че Нокс дори не страда за смъртта на приятелката си, както и различни шокиращи разкази за сексуални извращения, които по-късно се оказват лъжа.

През 2016 г. Аманда Нокс подаде жалба пред съда в Страсбург, чието решение излиза едва сега. Италианската държава все пак ще има 3-месечен срок, за да обжалва.

Делото на Нокс беше топсензация в новините в продължение на години.

Оправдана е окончателно

през 2015 г., а преди това на няколко пъти е получавала присъди от по 25 години затвор. Макар и невинна, красивата девойка прекарва зад решетките четири години, чакайки да се стигне до финалното заключение по делото. Много хора все още вярват, че Нокс е замислила сама загадъчното убийство.

Драмата успява да съсипе целия й живот. През годините Нокс е обвинявана, че е болна от СПИН или че е убила приятелката си по време на брутална сексуална игра. В крайна сметка обаче никакви доказателства не я свързват с убийството.

За кървавата драма американката е арестувана с тогавашния си партньор Рафаеле Солечито. Убитата е 21-годишната Мередит Кърчър, открита полугола и

с прерязано гърло

в апартамента в Перуджа, където е съквартирантка с Аманда Нокс. Кърчър била изнасилена преди убийството.

Дълго време властите в Италия са категорични, че Нокс е виновна за нанасянето на фаталния удар върху жертвата.

След освобождаването си Аманда Нокс напуска Италия и се прибира в Сиатъл, където и до ден днешен се опитва да живее спокойно. Въпреки огромното внимание от журналисти и папараци, тя се старае да стои далеч от общественото внимание. В момента Нокс работи като журналист в местен вестник и пише театрална критика. Бившият й партньор Солечито също е на свобода в Италия и се опитва да заживее нормално.

За истинския убиец на Кърчър днес се смята един обикновен скитник - африканският имигрант Руди Гуеде. Той е заподозрян и при първоначалните разпити, но по-късно е освободен.

Именно

Гуеде намира тялото

на Кърчър. Негови пръстови отпечатъци са открити на местопрестъплението. Той признава, че е бил в къщата и преди убийството, за да използва тоалетната. А отпечатък от дланта му е открит в кърваво петно под тялото на Кърчър.

Впоследствие той бяга от града и се налага да бъде екстрадиран в Италия от Германия, за да бъде изправен пред съда. След като е осъден, Гуеде излежава 16-годишна присъда.

В една от книгите, посветени на делото на Аманда Нокс, се споменава, че Руди Гуеде е бил познат на властите. Преди убийството той на няколко пъти е арестуван за незаконно нахлуване в чужда собственост. Известен е и с няколко дребни кражби, сред който е и кражбата на нож. Именно нож е и оръжието на убийството на Кърчър.