Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Провъзгласилият се за президент на Венецуела опозиционер Хуан Гуайдо оцелява при екстремни условия като тийнейджър, а по-късно семейството му трудно изплаща таксата за обучението му в университета.

35-годишният харизматичен политик доскоро бе непознат, но влезе във всички новини, като се обяви за изпълняващ длъжността президент. Това се случи, след като властта задържа няколко ключови личности от партията му "Народна воля" и по всичко личеше, че идва неговият ред.

Според конституцията шефът на Народното събрание може да бъде временен президент, когато няма държавен глава. Скоро след извялението му, че ще се възползва от конституционното си право да вземе властта в свои ръце, Гуайдо бе задържан за кратко от венецуелската служба за сигурност, защото постави под съмнение властта на "легитимно избрания президент Мадуро".

Гуайдо, който получи подкрепата на САЩ, е роден в семейство с осем деца във венецуелския град Ла Гуайра, столицата на щата Варгас, на Карибското крайбрежие.

Бащата на Хуан Гуайдо е пилот, а майка му – учителка.

Единият му дядо е бил сержант в националната гвардия, а другият - капитан във военния флот. Като тийнейджър Гуайдо оцелява в най-голямото природно бедствие във Венецуела. През декември 1999 г. проливни дъждове причиняват наводнения и свлачища в щата Варгас, при което умират хиляди души.

Семейството му остава без подслон, твърди Би Би Си. Трагедията според негови съученици повлиява на политическите му възгледи, защото се смята, че тогавашното правителство на Уго Чавес е могло да предотврати бедствието.

Бъдещият политик учи индустриално инженерство в Католическия университет "Андрес Бело" (UCAB), а след това става магистър по мениджмънт от университета "Джордж Вашингтон" в САЩ и Института за подготовка на административни кадри в Каракас. Днес учението му в САЩ и бързата подкрепа, която получи за действията си от Вашингтон, е повод за някои

спекулации, че

зад него стои ЦРУ.

"Той е открит човек, който вярва, че институциите трябва да работят в рамките на закона", добавя неговият състудент. В студентските си години Гуайдо е политически активен, участва в движение и организира протести срещу правителството на Уго Чавес, както и в семинари за представители на опозицията, където се учи да бъде наблюдател за честни избори и да преброява гласовете.

"Имахме група "Защитете гласа си!" Провеждахме семинари", казва един от бившите състуденти на Гуайдо. "Хуан планира всичко, не обича импровизацията", казва още той пред Би Би Си. Младият инженер тръгва по пътя на голямата политика.

През 2009 г. Гуайдо, заедно с видния опозиционен лидер и негов политически наставник Леополдо Лопес основават лявоцентристката партия "Народна воля". През 2015 г. става народен представител.

През 2017 г. Гуайдо оглавява Контролната комисия на Народното събрание. Той също така е допринесъл за изследването "Съдбата на политически партии: инстуционални кризи, приемственост и промени в Латинска Америка" на Дженифър Сайър от Университета на Аризона през 2017 г. Участва в протестите през 2017 г. и оттогава има

белег на врата си от гумени куршуми

на полицията.

По-късно Лопес е арестуван и осъден на 13 години затвор по обвинения за палеж и тероризъм, а след това присъдата му е заменена с домашен арест. По време на оспорваните избори м.г., спечели от Мадуро, Гуайдо вече е лидер на опозицията в парламента. В Народното събрание Гуайдо разследва корупцията в администрацията на Мадуро и работи с независими организации за връщане на откраднати от Венецуела пари.

На 15 януари 2019 г. под негово лидерство Народното събрание одобри законодателни мерки за работа с десетки чужди държави, чрез които да се поиска те

да замразят банковите сметки на администрацията

на Мадуро.

В резултат английската централна банка отказва да плати 1,2 милиарда долара злато на венецуелския президент, пише агенция Блумбърг.

Всъщност Хуан Гуайдо става става председател на парламента почти случайно. През декември 2015 г., след като опозицията печели парламентарните избори, политическите сили се споразумяват, че председател на парламента всяка поредна година ще бъде един от лидерите на партиите. Тази година дойде ред на партията "Народна воля".

Но основните лидери на партията бяха изправени пред проблеми с правосъдието. Лидерът на партията Леополдо Лопес е под домашен арест. Друг политик, Карлос Векио, бяга в САЩ, а неговият заместник Фреди Гевара е принуден да потърси убежище в чилийското посолство след вълна от антиправителствени демонстрации през 2017 г. В резултат на всичко това председател на парламента става Гуайдо.

Венецуелският Обама?

Някои наблюдатели намират прилики между него и бившия президент на САЩ Барак Обама. Венецуелският политик дори използва лозунг, подобен на предизборния лозунг на Обама: "Да, можете!" (Si, se puede). Макар че все още не е ясно дали Гуайдо ще стане и.д. президент до евентуални извънредни свободни избори, за което настоява.

Сегашният президент на Венецуела Никола Мадуро, който все още се ползва с подкрепата на военните в страната, обвини опозицията в опит за държавен преврат и съобщи, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ, които стоят зад преврата. На 25 януари Върховният съд на Венецуела анулира назначението на Хуан Гуайдо за председател на парламента.

Младият опозиционен политик заяви, че следващите часове са ключови за бъдещето на страната и призова сънародниците си: “Не ме оставяйте, защото аз

ще отдам живота си за свободата на любимата ми Венецуела”.

На 27 януари Гуайдо бе цитиран от международните агенции, че се е срещнал с представители на правителството, за да ги убеди в необходимостта от нови демократични избори.

Испания, Германия, Франция и Великобритания поставиха ултиматум на президента Мадуро, че трябва да насрочи извънредни парламентарни избори, или те ще признаят опозиционното правителство. В същото време Русия, която е инвестирала над 25 млрд. долара в богатата на нефт и други природни ресурси Венецуела, твърдо подкрепя Мадуро. ООН не можа да приеме резолюция по въпроса, тъй като Русия и Китай гласуваха против с мотива, че трябва да се уважава суверенитетът на страната и САЩ не трябва да се месят.

На фона на външнополитическата криза и уличните битки, икономическата криза все повече се задълбочава. Този процес започна след национализацията на дялове на големи транснационални компании от предшественика на Мадуро – Уго Чавес. Днес повечето предприятия работят с половината от капацитета си, в страната има купонна система, а стоките от първа необходимост са недостъпни за повечето жители. Според репортаж на Би Би Си от октомври 2018 г. венецуелските майки все по-често се отказват от децата си и ги отдават за осиновяване.

Да се прогнозира развитието на кризата е трудно, защото освен от подкрепата или реакцията на военните тя зависи най-вече и от САЩ. Ако Доналд Тръмп наложи санкции за венецуелския петрол, това ще е фатален удар на икономиката на страната, тъй като САЩ изкупува една трета от петролния износ, смятат консултантите от Capital Economics.