Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учителката Лидия Булева решава да разнообрази часа си по "Човек и природа" и пуска на децата видео от ютюб, в което се изказва силно съмнение, че човек наистина е стъпил на Луната през 1969 г. Едно от децата си отива вкъщи и пита родителите си дали наистина успешната мисия на "Аполо 11" е плод на добре изпипана машинация. Бащата реагира като ужилен и се разраства голям скандал.

Впоследствие учителката побърза да уточни, че е искала да предостави различни гледни точки по темата,

за да провокира мисленето на децата,

да ги научи на нещо повече от това, което е написано в учебниците, и въобще да ги обогати интелектуално и емоционално. Експериментът на г-жа Булева имаше и полезен ефект. Нейният урок доказа колко силно българите вярват в космическите постижения на предците си. Народът ни устоява през десетилетията и не позволява по нашите географски ширини да плъзнат

пипалата на световната конспирация,

според която кацането на естествения ни спътник е измама, сътворена от американците,

за да натрият

носа на руснаците

по време на най-бясното космическо съревнование в средата на миналия век.

Да, тази версия съществува и до днес въпреки многобройните опити на НАСА да "бетонира" в световното съзнание веднъж завинаги не само мисията на "Аполо 11", но и следващите пет кацания на американски астронавти на Луната. Любопитното е, че у нас малко се знае за останалите 5 мисии, по време на които янките дори карат бъгита по лунната повърхност.

И все пак какви са доводите на световните конспиратори, че да отрекат толкова велико събитие в човешката история. През годините запалените инквизитори на научния прогрес вадят нови и нови доказателства, но някои от тях и до днес предизвикват смущение у едни и присмех у други.

Със сигурност най-легендарното доказателство, че американците са нагласили цялата работа е веещият се американски флаг, забит от ръката на Нийл Армстронг. На Луната няма атмосфера, не духа вятър и флагът би трябвало да увисне надолу, а не да се развее толкова националистически гордо. Още навремето от НАСА обясняват, че

националният флаг е нагласен умишлено

с помощта на прът и проводници, за да изглежда сякаш се движи от полъх на вятъра, а не да пада само надолу под въздействието на по-слабата лунна гравитация.

Но през годините са се натрупали и множество други популярни митове.

Едно от най-забавните съмнения е по въпроса кой е заснел първите стъпки на Армстронг по повърхността на естествения ни спътник - та нали той е трябвало да бъде сам в този момент? Отговорът е, че историческите кадри са направени със специална камера, която е фиксирана на роботизирана "разтегателна" ръка, за да може от разстояние

да заснеме историческия момент.

Друг, малко по-изтънчен проблем, който отдавна поставят конспираторите, които явно имат голямо влияние върху нашите учителки, е, че на заснетите кадри не се виждат звезди. Разковничето за него е във факта, че кацанията на корабите "Аполо" са били по време на лунни сутрини, така че звездите не са били достатъчно ярки за да бъдат заснети с камера.

Между сравнително по-сложните конспирации е защо тежките модули не оставят видими следи по повърхността на Луната, а стъпките на астронавтите се виждат с просто око? Като за български учителки обяснението е, че слоят от прах върху лунните скали е тънък, така че е бил издухан от зоната за кацане от двигателите. В същото време има прах, пренесен с обувките от астронавтите, напуснали модула.

А ключът на друга загадка спокойно може да залегне в програмите за родното образование и за ученици от по-горен клас - защо от двигателите на лунния модул не излиза пламък, когато излита от Луната? Причината е, че американците са се изхитрили да използват гориво, което не произвежда видим пламък във вакуум.

Известно оправдание за нелепия урок на Булева може да търсим и в

цензурата, която е налагана по тези въпроси у нас

в миналото. Но все пак първото кацане на Луната за разлика от следващите е съобщено, макар и с половин уста, дори в страните от Източния блок.

Има голяма вероятност преподавателката да е станала жертва на една от най-подробните конспирации, които са си типично американски. А тя е, че лунната мисия е сътворена във филмово студио от великия режисьор Стенли Кубрик.

Вероятно Булева ще бъде силно разочарована да чуе, че с доказателства и тази конспирация беше направена на пух и прах. Истината е, че Стенли Кубрик никога не е давал интервю, в което да признава, че е помогнал на НАСА да фалшифицира кацането на Луната. Въпреки това в интернет упорито се разпространява клип, на който се вижда как уж Кубрик разкрива измамата, нищо, че човекът, който се представя за режисьора изобщо не прилича на него. На всичко отгоре сравнително неотдавна се появи и нередактирана версия на интервюто, на която се чуват дори и указанията на човека, който заснема фалшификацията, към актьорите шегаджии.

Но дори и за най-големите скептици, между които очевидно е и учителката Булева, има далеч по-солидни аргументи,

че хора са били на естествения ни спътник.

В тази връзка през 2009 г. по случай 40-годишния юбилей от първата мисия до Луната НАСА мощно отвръща на неприятелския огън. Американците изстрелват апарата "Лунар Риконъсънс Орбитър" (ЛРО). Официалната му мисия е да събере данни за условията, с които биха се сблъскали бъдещите дълготрайни експедиции на хора до Луната. Конкретните задачи пред апарата са да открие безопасни терени за кацане на космически кораби и да определи на какви природни ресурси биха могли да разчитат астронавтите. Допълнително трябвало да определи равнищата на радиация на лунната повърхност и да изпробва нови технологии. По план седемте измервателни инструмента на орбиталния апарат са пуснати и тествани в първите два месеца след изстрелването му. След това той преминава в орбита за изпълнение на основната си мисия на височина 50 километра над лунната повърхност.

Снабден с три високотехнологични камери, ЛРО заснема повърхността с цел пълното й картографиране. Фотографиите, изпратени от космическия апарат, са с изключително висока разделителна способност и ясно

показват следите, оставени върху повърхността на Луната

не само от"Аполо11",

но и от поне още три американски космически кораба.

Ясно се различават и следите на различни уреди, изработени от човешка ръка, както и дирята на лунната кола, наречена "Муун роувър".

Горе-долу по същото време и японската космическа агенция на базата на свои изследвания на Луната по категоричен начин потвърждава за следите, оставени от американците. Индийците също ги виждат, така че светът не може повече да живее с толкова дълго оцелялата конспирация.

"400 хил. души работят през годините по лунната ни програма. Възможно ли е всички тези хора да са замесени в толкова голяма лъжа. Стенли Кубрик е велик режисьор, но не е участвал в никаква фалшификация.

Общо 9 мисии достигнаха до Луната, а в 6 от тях наши астронавти стъпиха на повърхността. Джеймс Ловел, Джон Янг и Юджин Сернан дори летяха по два пъти дотам. Това са фактите и повече не може те да бъдат отричани. Спряхме мисиите "Аполо", след като преценихме, че сме изпълнили всички поставени задачи", се казва по този повод в официално изявление на НАСА.