Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Заради официално искане за екстрадиция на излаелски глажданин от властите в Гватемала, състав на Варненския апелативен сад задържа за 40 дни 72-годишния Азаря Л. Това е само временна мярка, която трябва да гарантира явяването в съда на чужденеца, за да бъде разгледано по същество искането за екстрадиция.

Официалното искане до българските власти е за задържането на възрастния мъж. Според получените до момента документи той се издирва за "участие в организирана престъпна група, даване на подкуп на длъжностни лица, които имат отговорно положение и пране на пари". Деянията били извършени от май 2012 година до ноември 2014 год. Предвиденото наказание за тях в Гватемала е лишаване от свобода е за срок до 42 години.

Съдът прие редица документи от адвокатите на израелския гражданин, спред които 72-годишният мъж има редица хронични заболявания, с постоянен прием на лекарства. Той е напуснал Тел Авив преди няколко дни с редовен полет, без да има уведомление от израелските власти за процедура по реда на Интерпол. Защитата на Азаря заяви, че в родината му тече разследване за същите деяния, направени са били искания за екстрадиция, но съдът в Израел ги е отказал. Адвокатите на чужденеца намират, че Гватемала се опитва да заобиколи нормите на международното право чрез предявяване на червена бюлетина в масивите на Интерпол, въпреки че са уведомени за паралелното разследване в Израел. Семейството на Азаря вече е пристигнало в България и е наело жилище във Варна, където той би могъл да търпи по-лека мярка за неотклонение, докато изчаква делото по същество за предаването му на Гватемала.

Съдът препоръча на защитата на Азаря да поиска незабавно съдебно-медицинска експертиза, която да изготви обосновано заключение.