Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Робърт /с бялата риза/ обяви на английски, че е невинен и прокуратурата е наясно с това. Съучастникът му Курт запази мълчание и скри лицето си зад качулка. СНИМКА: Авторката
Робърт /с бялата риза/ обяви на английски, че е невинен и прокуратурата е наясно с това. Съучастникът му Курт запази мълчание и скри лицето си зад качулка. СНИМКА: Авторката

Двамата холандски граждани, които са обвинени в контрабанда на повече от 16 тона прекурсори за производство на наркотици, отказаха предложението на Варненската окръжна прокуратура за споразумение. Разпоредителното заседание на окръжния съд в морската столица бе прекъснато, за да могат страните да обсъдят вариант за споразумение, но не постигнаха съгласие за размера на наказанието. Държавното обвинение предложи двамата да излежат по 10 години зад решетките и да заплатят глоба от по 200 000 лв. Защитата на холандците обаче заяви, че не ги удовлетворява размера на наказанието. Процесът ще започне по същество в края на февруари.

Според обвинителния акт, 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. в съучастие и чрез фалшиви документи внесли през митнически пункт пристанище Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата, извършена в периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна, а трябвало да продължи към Европа. В документите била декларирана като почистващ препарат за прозорци. По данни на прокуратурата засечените прекурсорите са с общо тегло 16,222 тона, на обща стойност над 225 млн. лв.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 хил. до 300 хил. лв. И двамата холандски граждани имат предишни осъждания за трафик на наркотици в страни от Европейския съюз.

В разпоредителното заседание страните посочиха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, няма искания за събиране на нови доказателства и делото ще бъде гледано по общия ред през февруари.