Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Ангеличен обжалва наложената му на първа инстанция 2-годишна условна присъда за безстопанственост.
Христо Ангеличен обжалва наложената му на първа инстанция 2-годишна условна присъда за безстопанственост.

Апелативният спецсъд призова бившия външен министър Даниел Митов на разпит по дело срещу негов заместник

Делото срещу бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин тръгна на втора инстанция в апелативния специализиран съд след жалба срещу 2-годишната му условна присъда, наложена му за безстопанственост.

Ангеличин бе осъден за това, че през 2016 г. като зам.-министър не упражнил контрол върху работата на директорите на Дирекция „Бюджет и финанси", Дирекция „Сигурност" и Дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно. От това настъпили щети за институцията за 214 709 евро. Това е бил размерът на 12 закупени телефонни централи от фирма “Балкантел” на завишени цени. Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати. "Възстановяването на вредите, причинени с престъплението е без значение за съставомерността на деянието", каза първоинстанционният съд.

Днес Ангеличин се яви в апелативния спецсъд с нов адвокат. Ще го защитава Даниела Доковска.

Юристката поиска разпит на тогавашния външен министър Даниел Митов и справки от Външно дали след 2013 г. са монтирани телефонни централи за посолствата в Мадрид, Атина и Лондон, провеждани ли са процедури по ЗОП и ако да, как са били закупени централите и на каква цена.

От ведомството на Екатерина Захариева трябва да отговарят и на същите въпроси за посолството в Швейцария. "Целим да установим каква е практиката", каза Доковска.

Апелативните спецсъдии изцяло приеха исканията на защитата и отложиха делото за 12 април.

Срещу Ангеличин има и друго дело за т.нар. самолетни билети, по което е съпроцесник с Даниел Митов. На първа инстанция Ангеличин получи 4 г. затвор, а Митов чу невинен.