Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Батисти бе екстрадиран в Италия след специализирана операция в Боливия.
Батисти бе екстрадиран в Италия след специализирана операция в Боливия.

Докато въоръжени органи на властта водят Чезаре Батисти към ареста, той се усмихва широко. И макар пистолетите да опират в тила му, бившият терорист изглежда щастлив и спокоен.

Италианецът е един от най-търсените престъпници в страната си. Наричат го "неуловимият", след като близо 40 години държавата си играе с него на гоненица межу котка и мишка. Обявен за издирване още през 70-те години, Батисти успява да живее спокойно на територията на различни държави.

Последното

местонахождение

на бившия терорист бе Бразилия,

където той потърси убежище през 2007 г. Италия и Бразилия от няколко години водят остри спорове по въпроса дали Батисти трябва да бъде екстрадиран.

През януари 2009 г. властите на Бразилия признават терориста за политически бежанец. Той получава убежище, а Италия - отказ за екстрадирането му. Чезаре Батисти дори беше пуснат на свобода и живееше спокойно на територията на Бразилия.

Решението предизвика дипломатически конфликт. А Италия обяви, че отказвайки да предаде Батисти, Бразилия отказва справедливост на жертвите на неговите престъпления.

В началото на 2019 г. най-неочаквано Чезаре Батисти е екстрадиран в Италия. Задържането му идва след укрепване на връзките между новия президент на Бразилия Жаир Болсонару и италианското популистко правителство. 64-годишният Батисти е задържан при специализирана съвместна операция в Боливия. Именно там той се укрива през последните месеци, усетил, че вече няма как да избяга от екстрадиция.

Левият активист

е докаран до летище "Чампино" с правителствен самолет

от боливийския град Санта Крус де ла Сиера в събота вечерта. След кацането е отведен в затвора "Ребибита" до Рим, където ще лежи доживотна присъда.

"Сладкият живот свърши", така вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини коментира новината за задържането в Боливия на терориста Чезаре Батисти. Междувременно вицепремиерът на страната заплаши терориста, че няма да види бял ден до края на живота си.

Чезаре Батисти е сред основателите и най-изявените активисти на крайнолявата терористична организация "Въоръжени пролетарии за комунизъм", която сее смърт и страх в Италия през втората половина на седемдесетте години на миналия век.

По онова време и по-точно през 1978 г. и 1979 г. Батисти се оформя като професионален терорист и лично извършва две убийства и организира други две с общо четири жертви - двама полицаи, месар и бижутер. През 1979 г. той е арестуван и осъден на 12 години затвор за участие в нелегална въоръжена групировка. През 1981 г. негови привърженици му помагат да избяга от затвора в близкия до Рим град Фрозиноне.

В годините на укриване бившият терорист е обиколил множество страни. Кракът му стъпва първо в Мексико. После се мести във Франция, където се възползва от закон на някогашния президент Франсоа Митеран за даване на политическо убежище на хора с леви възгледи. Жени се, раждат му се и две дъщери.

Именно тогава нараства и популярността на терориста. Чезаре Батисти започва да пише и да публикува книги. Криминалните му романи се радват на добър успех и се продават дори в Италия, от която се укрива. Пише над 20 книги и често дава интервюта.

Докато във Франция популярността му на писател нараства, в собствената му държава престъпникът е осъден на доживотен затвор и обявен за издирване. Правителството започва

да проявява натиск срещу Франция

Усетил напрежението обаче, "неуловимият" престъпник решава, че е време за ново бягство. При местенето си писателят и терорист Батисти е подпомогнат от редица френски интелектуалци, с които се е сприятелил.

Мести се в Бразилия, която му оказва голяма подкрепа в продължение на няколко години. Вкаран е в затвора само за 4 години, след което му е разрешено да се радва свободен на красотата на топлата страна. Освободен е лично от президента Лула да Силва, който му дава политическо убежище. И там успява да създаде семейство и да се сдобие със син.

С идването на новия президент на Бразилия Жаир Болсанару идва и краят на сладкия живот за Батисти. При кацането му на италианска земя е посрешнат лично от министъра на вътрешните работи Матео Салвини и правосъдния министър Алфонсо Бонафеде.

"Жертвите на този долен убиец няма да се върнат, но след 40 години поне справедливостта възтържествува", коментира вътрешният министър на Италия.