Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Минко Герджиков
Минко Герджиков

 

Фирма, в която работи съпругата на зам.-кмета на София Минко Герджиков, е купила терен от общината, докато той заема поста си, показа прОверка на "168 часа" в Имотния регистЪр.
Кметската съпруга Лидия Герджикова е главен финансов мениджър в България на гръцката "Еуротерра Group" от 2003 г. Участва и в управлението на още няколко компании, контролирани от бизнесмените Михаил Терианос и Олга Териану.
Връзка с Гърция от предишната си работа има и съпругЪТ й Минко Герджиков. Като офицер от разузнаването до 1998 г. той отговаря за Гърция и Балканите, призна преди време самият Герджиков. След официалното си оттегляне от външното разузнаване е назначен за търговско-икономически съветник в българското посолство в Атина. според официалната му биография това трае до 2002 г.
Година по-късно Герджиков отново е в България, а съпругата му започва работа за

гръцката "Еуротерра Group"

"Контактите ми с гръцките бизнесмени са от времето, когато живяхме със съпруга ми в Атина. Когато се прибрахме в България, те продължиха", казва Лидия Герджикова пред "168 часа".
Оттогава до днес дружествата на Михаил Терианос и Олга Териану влагат десетки милиони евро в множество проекти за жилищни и бизнес сгради в цяла България. Един от тях е построен върху терен от 840 кв. м в квартал "Слатина", получен след сделка със Столична община през 2004 г. Детайли по нея не могат да бъдат открити в Публичния регистър на сделките с общинска собственост на Столична община.
"Имотът е придобит чрез търг с явно наддаване. Аз самата не съм участвала на него. Яви се друг представител на фирмата", твърди Герджикова.
Сделка с общината е направил и самият Минко Герджиков, показва справка в Имотния регистър. Според нея зам.-кметът е придобил терен от 390 кв. м общинска собственост. Каква е цената или какво бившият разузнавач дава в замяна в регистъра не е посочено.
Междувременно семейство Герджикови купува апартамент от 160 квадрата, гараж от 92 кв. м и склад. Имотът е придобит със заем от 70 хил. евро, отпуснат от Общинска банка.

 


Това е грешка!


"Явно е станала някаква грешка! Никога не съм купувал имот от общината" - категоричен е Герджиков. Проверка на съпругата му Лидия в Агенцията по вписванията показва, че въпросният имот от 390 квадрата всъщност е купен от 78-годишния лекар Николай Попов, а продавач в лицето на общината е Минко Герджиков.
"Никой не можа да ми обясни как е станала грешката в Агенцията по вписванията. Вече подадох молба до съдия по вписванията, за да се коригират данните", заяви Лидия Герджикова.