Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мръсни дни са това. Мръсни, гадни...И не защото познахме уродството на едни милички наши сънародници, които отказаха помощ на бедстващ човек за да не си развалят рахатлъка. И не защото през тия дни загинаха от глад и студ двама самотни старци без никой да се трогне и без социалните служби да забележат дори. И не защото един прокопсал журналяга позавършил богословие, а после донякъде и ВИТИЗ / иначе върло православен / обяви, че старците си заслужавали такава смърт.

Това са мръсни, погански дни, защото такова е народното поверие. Истинското. Изконното. Неподправеното. Предшествало със столетия, ако не и с хилядолетия християнската приказност. В тези мръсни дни от Коледа до Йордановден бродят нечисти сили – плътеници, кароконджули, нежити, върколаци и всякакви подобни.

Дали точно тези нечисти сили замениха истинската народна обредност с бутафорията „хоро по потури и издути шкембета в ледени води с развяване на байрак” ? - най-вероятно измислена от тарикатчетата на Балкантурист. Пък и искат да пробутат тази бутафория за част от световното културно и историческо наследство. Щеше да ви мине тарикатлъка, милички, ама ако Ирина Бокова беше останала началство в Юнеско. Нали точно тая тая височайша кокошка /иначе щастлива вероятно/ призна една бутафорна измислена държава за истинска само да угоди на русняшките си рублодатели - излагация която ни посрами пред целия свят /за пореден път, повече от мазилото на оная другата – Поптодорова/ и която нашите медии се направиха, че не забелязват.

По изключение бях склонен донякъде да повярвам на истинското народно поверие за мръсните дни – толкова тъпи, бутафорни, мрачни и студени бяха те от Коледа, та до Йорданов ден. Но не мога да им повярвам докрай. Защото според поверието те свършват на шести януари. Само че не мога да се самозаблуждавам. Знам, че няма да свършат днес. Ще продължат. С шкембаците, тумбаците, байраците, медийните раздувки и политиците, които ще надяват потури и ще подрусват хорца само и само пак да си останат в парламента. И с цялата останала бутафория. Дълго, дълго още ще бродят и ще вилнеят нечистите сили.

От фейсбук