Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България годишно се извършват между 110 и 130 убийства, като по-голямата част от тях са свързани с битови инциденти. В тях между 2011 и 2016 г. са загинали общо 561 души, като 375-има от насилниците са били наказани, а останалите 186-има се укриват и до днес.

Единствената година, която надхвърля границата от 130, е 2015-а, когато случаите достигат 133 на брой, а разкритите тогава са 90. През 2016 година се забелязва значителен спад с близо 50%. Тогава броят им е най-нисък за последните шест години - 83 при разкрити 64.

Според статистика на МВР убийствата през 2017 г. са се увеличили с 20% спрямо 2016-а, като от общо 95 регистрирани са разкрити 94. От началото на 2018 година са извършени 91 умишлени убийства, от които 87 са разкрити, което е лек спад в сравнение с предходната година.

Част от тази брутална статистика са Златена Стоянова, Ивета Тинева, Айшегюл Салиева, Десислава Стоянова и Яна Манолова, които бяха убити от половинките си през изминалата 2018 година. Проверка на "168 часа" показа, че изпращаме тази година с общо 86 престъпления срещу нежния пол, като 24 от тях са извършени именно от съпрузите или гаджетата им. Юмруци в главата и тялото, душене, пребиване с чукове и разстрелване. Брутални са начините, по които тези жени са умъртвени от най-близките си хора.

За съжаление роднините на голяма част от тях и до днес не намират покой, тъй като извършителите на бруталните престъпления отървават тежките присъди, които заслужават. Те признават вината си, което автоматично ги спасява от доживотния затвор. Други пък опитват да изкарат себе си психично болни, което отново ги спасява от търкането на наровете зад решетките, докато са живи.

Оказва се, че за 2017 година цифрата на убитите от мъжете си жени е била 29. Справка показва, че общо за двете години смъртта си са намерили 53. Това означава, че на всеки две седмици има по един кървав семеен инцидент, който дава своята жертва. Само едно от убийствата, извършени през изминалата година, е със сексуален мотив и това е случаят с журналистката Виктория Маринова от Русе, изнасилена и пребита до смърт от 22-годишния Северин Красимиров.

Съдейки по тази статистика, която показва, че за предходните години цифрата на жертвите е приблизително същата, можем да направим извода, че най-вероятно броят на тежките престъпления спрямо нежния пол няма да се промени и през 2019 г.