Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следствената служба при ВМФ на САЩ и Министерството на вътрешните работи на Бахрейн разследват смъртта на вицеадмирал Скот Стирни, командващ на Централното командване на военноморските сили на САЩ и на 5-и флот. В началото на декември Стирни бе намерен мъртъв в резиденцията си в Бахрейн.

Американски военен представител каза пред CNN, че смъртта на висшия военен, който наблюдаваше американските военноморски сили в Близкия изток, очевидно е самоубийство. Инцидентът буди

тревога за психичното здраве

на американската армия

и в частност във военноморските сили, където наскоро беше актуализирана програмата за превенция на самоубийства. През юни се самоуби моряк от базата в Норфолк.

Представителите на флота не коментираха публично причината и обстоятелствата около смъртта на колегата си. “Това е разумен въпрос, но не знам нищо", каза на въпрос на Си Ен Ен адм. Джон Ричардсън, началник на военноморските операции.

Той заяви, че

няма съмнения за насилствена смърт

и допълни: - "Това е ужасна новина за семейството на починалия, за екипа на 5-и ВМФ, за целия флот - каза Ричардсън. - Адм. Стирни беше невероятен професионалист и предан баща, посветен съпруг и добър приятел. Искам да помоля всички да пазят семейството на Стирни в сърцата и молитвите си и да уважават неприкосновеността на личния им живот… ".

Стирни е роден в Чикаго, завършва икономика в колежа "Нотър Дам" в щата Илинойс през 1978 г. През 1982 г. е назначен във флота, завършва летателни курсове и две години по-късно е назначен като авиатор. След това завършва военноморско училище и става магистър по стратегия на националните ресурси от Университета за национална отбрана.

Служи като пилот на американския многоцелеви изтребител F/A-18. Бил е на мисии в Кабул, Афганистан като началник на Генералния щаб на Обединените оперативни сили 435 и по-късно - на Междуведомствена работна група 435. Заемал няколко висши длъжности, включително

командващ на

бойна група самолетеносачи

и оперативен директор на Централното командване на САЩ, припомня Си Ен Ен. През май поема Централното командване на военноморските сили, базирано в Бахрейн, част от което е Пети флот, безспорна трудна задача. От 1995 г. структурата наблюдава операциите в района на Червено море, Персийския залив и Арабско море.

Регионът включва няколко невралгични морски точки като Ормузкия пролив, Суецкия канал, пролива Баб ал-Мандеб и южния нос на Йемен. Този район е ключов за американските интереси в сферата на сигурността заради предизвикателства като Иран и подкрепяните от Техеран бунтовници хути в Йемен, които са потенциална заплаха за корабоплаването и стрелят с ракети по търговски кораби.

През водите, наблюдавани от Пети флот, минава

голяма част от търговското корабоплаване,

включително големи количества нефт и газ. През последните години военноморските сили са нападани и от пирати, а в района има и немалко контрабандисти на оръжия.

Какво каза в конферентен разговор пред репортери през септември вицеадмирал Стирни четете в печатното издание на "168 часа".