Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгения Банева, наметната със сив шал, под който крие белезниците си, пристигна със самолет от Мюнхен в 13,19 ч. СНИМКА: МВР
Евгения Банева, наметната със сив шал, под който крие белезниците си, пристигна със самолет от Мюнхен в 13,19 ч. СНИМКА: МВР

Майката на Николай също част от бандата, взимала пари от касите на 2 дружества

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са присвоили над 90 млн. лв. от 4 предприятия от 2005 г. досега.

Това е едно от обвиненията на прокуратурата срещу известната фамилия, която в четвъртък кацна с белезници от Франция.

Николай и Евгения пристигнаха на летище София с различни самолети. Тя - с полет от Франция през Мюнхен в 13,19 ч, а той 20 минути по-късно през Франкфурт. По правило на един самолет може да се качи само един задържан. След като слязоха от борда, съпрузите бяха откарани с коли на съдебна охрана в следствието. Там те се запознаваха с обвиненията срещу тях, преди да бъдат заключени в килии до решението на съда дали да останат за постоянно в ареста.

На снимки и видео, разпространени от МВР, се вижда, че

Евгения е без

грим, наметната

със сив шал

Николай изглежда рошав.

Николай Банев кацна след жена си с полет от Франция през Франкфурт в 13,39 ч в четвъртък. СНИМКА: МВР
Николай Банев кацна след жена си с полет от Франция през Франкфурт в 13,39 ч в четвъртък. СНИМКА: МВР
Френски полицаи заловиха Баневи в Ница след еврозаповед за арест в края на октомври. У нас ги върна апелативният съд в Екс-ан-Прованс.

Банев е обвинен за лидер на престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Като членове на бандата прокуратурата посочва жена му Евгения и майка му Мария. Възможно е броят на членовете на бандата да се увеличи, допусна прокурор Мария Дойчева.

По-конкретно Евгения и Николай отговарят за присвояване на над 90 млн. лв. от “Полимери” АД, “Елма”АД, “Химически завод Панайот Волов” АД и “Топлофикация Казанлък” АД, уточни зам. главният прокурор Иван Гешев.

“Пари от сделки на дружествата са отивали по сметки на други фирми на Николай и Евгения Баневи”, обясни заместникът на Цацаров.

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ

Известната фамилия ще отговаря и за укриване на 4 370 103 лв. Това били задължения към НАП на “Полимери” АД, “Елма” АД и “Партнърс комерс” ЕООД, като и на трите дружества управляващи били Баневи. Обвинението е открило улики, че Николай е изпрал над 1 млрд. лв. “Тези пари се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от обвиняемите извън България. Вече е поискан запор на тези суми в съответните държави”, обясни Иван Гешев.

Банева, заснета с белезници от МВР.
Банева, заснета с белезници от МВР.
В прането на пари имала общо и майката на Банев - Мария.

“Тя е участвала в управлението на много дружества от холдинга “АКБ Форес”.

Разпореждала и

взимала пари от

касите на

“Полимери” и

на “Тежка

индустрия”

Продала е кран от “Тежка индустрия” АД при неизгодни условия, като парите са присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието”, загатна за ролята на възрастната жена в бандата прокурор Дойчева. Заради напредналата ѝ възраст тя ще остане на свобода под гаранция.

И Банев сниман със закопчани ръце.
И Банев сниман със закопчани ръце.

Семейството има и обвинения за незаконно държане на боеприпаси в къщата им в столичния кв. “Бояна” - наречена от самите Баневи “корпоративна резиденция”. Там разследващите намерили около 100 патрона. “Банева няма разрешително, а Банев е с отнето такова, тъй като е обвинен за закана с убийства по дело на Софийската районна прокуратура, което все още не е внесено в съда”, каза прокурор Дойчева.

Зам. главният прокурор добави, че колегите му ще проверят дали срещу Баневи се водят други дела в прокуратурата от страната. “Сигнали срещу тях е имало на районна прокуратура - за нанасяне на телесни повреда спрямо техни работници.”

Служители на Баневи не един път са пускали жалби срещу работодателите си, че са били бити. Други работници ходели уплашени в полицията, че пред домовете им били слагани карамфили.

Имало и случаи на самоубийства, след като подчинени на Баневи оставали без заплати и работа.

Потърсен за коментар, българският им адвокат Христо Ботев вчера не си вдигаше телефона.

Съпрузите пристигнаха с различни самолети от Франция през Германия.
Съпрузите пристигнаха с различни самолети от Франция през Германия.