Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кое е най-срамната постъпка на този свят? Трудно би могло да се направи точна класация, но със сигурност в първата тройка ще бъдат измамите, които се правят върху гърба на болни хора или такива в неравностойно положение. В България често ставаме свидетели на подобни безсъвестни постъпки. Млади мъже и жени обикалят по улиците, за да събират пари за изпаднали в беда сънародници, които се нуждаят от лечение. После се оказва, че или драматичните сюжети са измислени, или нуждаещите се никога не виждат и стотинка от събраното.

В никакъв случай обаче не бива да се самобичуваме, че сме нация от изверги, която едва ли не е измислила този тип измами. Навсякъде по света ги правят, а в Испания десет баскетболисти стигнаха дори до златните олимпийски медали, възползвайки се по най-гадния начин от човешката болка и страдание. Случката и до днес тегне върху съвестта на поданиците на кралството, разположено на Иберийския полуостров.

Големият скандал избухва малко след края на параолимпиадата в Сидни през 2000 г. Самите състезания се радват на огромен интерес от страна на австралийските фенове. Параолимпийците също са

очаровани от перфектната подготовка на домакините

Всички замесени в тази благородна инициатива категорично заявяват, че това определено са най-добре организираните параолимпийски игри от началото им през 1948 г. И точно тогава изригва кален гейзер, който опръсква цялото олимпийско движение, поставяйки на изпитание дори благородната идея за честното съревнование между хората в неравностойно положение.

Виновниците за скандала са членовете на баскетболния тим на Испания, който се явява на параолимпийските игри в Сидни. Точно в Австралия за първи път в програмата е включен баскетболен турнир за състезатели с интелектуална недостатъчност. Във всички други дисциплини участниците са с различни физически увреждания, които личат ясно. Но с менталните проблеми и увреждания не е така. Те много често остават скрити за широката публика. Точно тук е възможно да си послужиш с измама, ако си достатъчно безскрупулен.

Испанците решават да се възползват!

Десетима напълно здрави във физическо и интелектуално отношение момчета се събират на първата тренировка на испанския параолимпийски отбор по баскетбол, който ще пътува за Сидни. За маскировка са взети и двама спортисти, които наистина имат интелектуални затруднения. Треньорът на отбора също е човек, който никога не се е отличавал от средностатистическия испанец, въпреки че в документите на отбора са записани съвсем други неща. Измамниците тренират усилено борба под коша, подавания и забивки. Подготовката им върви перфектно, а момчетата

много бързо

се сплотяват

и правят страхотен тим, който отива с настроение на параолимпиадата.

Там още на старта испанците дръпват с 30 точки на съперника още преди да е изтекло половината игрово време. На почивката треньорът се кара на своите питомци, че

прекаляват с издевателството

над съперниците,

чиито интелектуални затруднения им пречат да се ориентират достатъчно добре на игрището. Иберийците са си супер във всяко едно отношение, мислят бързо, действат светкавично, забавляват се на игрището. Само дето тренерът мрънка и разваля малко настроението на групата, заповядвайки на младите "герои" да дръпнат ръчната спирачка в оставащото време. Водачът на топизмамниците се притеснява, че с подобни разгромни победи ще привлече ненужно внимание върху групичката.

Нататък в турнира испанските параолимпийци продължават да мачкат. Най-трудно им е във финала, където се изправят срещу Русия. В решителния мач под двата коша се разменят доста странни погледи. Едните се съмняват в другите, и обратното. Впоследствие ще се окаже, че и

при руснаците има напълно здрави състезатели,

които са надушили, че са жертва на поговорката "с твоите камъни по твоята глава".

Така или иначе, по време на мача никой не отваря дума за нещо нередно и испанците гордо позират със златните си медали пред камерите. Благодарение и на тях Испания се нарежда на трето място в класацията по отличия след САЩ и Великобритания. Всички трябва да празнуват, но напрежението витае във въздуха.

Испанските медии усещат, че нещо не е наред, и започват да душат около някои спортисти, които би трябвало да са герои в родината си. Спортните деятели разбират накъде отиват нещата и нареждат на "златните" медалисти от баскетболния отбор да се дегизират с шапки и тъмни очила при пристигането си на родна земя, за да не бъдат атакувани от журналисти. Всички тези мерки не дават резултат.

Един от участниците в грозната шашма решава да говори

Карлос Рибагорда е журналист в испанско бизнес списание, което предполага наличието на висок коефициент на интелигентност. Въпреки това и той получава място в параолимпийския отбор по баскетбол. Няколко седмици след края на параолимпиадата Рибагорда връща обратно златния си медал в централата на Международния параолимпийски комитет в Бон, а към отличието е приложил и малко писъмце, в което обяснява какви са ги надробили той и останалите девет човека от отбора.

"Не искахме да направим нищо лошо. Включването ми в отбора беше с цел да увеличим шансовете на страната за медали на престижния спортен форум", заявява журналистът, но с това не успява да намали размерите на скандала, който се развихря. На всичкото отгоре разкаялият се фалшив параолимпиец се престрашава да разкаже, че е имало и други негови сънародници, които са симулирали увреждания, за да отидат на олимпиада.

"Двама наши плувци, както и един състезател по тенис на маса със сигурност бяха напълно здрави, когато тръгнаха за Сидни. Някои от момчетата в баскетболния ни отбор ми признаха, че са измамили,

за да си осигурят хубава екскурзия

до Австралия

Чак сега осъзнавам, че постъпихме лошо", заявява Карлос Рибагорда. Отнемането на медалите на целия испански отбор и другите наказания въобще не успяват да успокоят духовете. Целият свят сочи с пръст испанците, които не могат да повярват в каква каша са били забъркани от неколцина жадни за приключения нехранимайковци.

Властите в Мадрид са принудени да се разбързат в намирането на изкупителна жертва. Идеален за тази цел се оказва шефът на Испанската асоциация на хората с увреждания Фернандо Мартин Висенте. Бившият градски съветник на Мадрид и изпълнителен директор на Международния параолимпийски комитет

е заподозрян, че е позволил да бъде извършена машинацията

Висенте е смятан за един от най-влиятелните хора в света на параолимпийците. Самият той отглежда дете с увреждания и още през 1975 г. основава спортно движение на хората в неравностойно положение. Според испанските меди през годините босът на параолимпийците изоставя благородните идеи за сметка на личното си благосъстояние. Висенте се е обградил с луксозни играчки – яхта, пет лимузини, пет просторни къщи и няколко апетитни парцела за застрояване.

В началото спортният шеф опитва да се защити и отхвърля всички обвинения, но впоследствие е принуден да подаде оставка, за да успокои духовете.

След това става клиент на испанската прокуратура

Заради скандалите Международният параолимпийски комитет създава свой разследващ орган, който да проверява до колко реални са уврежданията на спортистите, както и да следи за всякакъв друг вид измами.

„Каквито и мерки да бъдат взети, те няма да изчистят петното върху нашето движение. Жалкото е, че много от нашите спортисти не разбират какво се случва и се чувстват виновни заради измама, извършена от хора, които никога не са били принудени да се борят със зъби и нокти за своето място под слънцето", коментира скандала Ник Парър, шеф на Английската спортна асоциация за хора със затруднения при учене.