Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Истинската победа на междинните избори в САЩ тази година е за жените, категорични са анализатори. 112 дами влизат в Конгреса, което е рекорден брой. Много от тях също са прецедент.

За първи път мюсюлманки ще са част от Конгреса. Рашида Тлаиб е една от тях - първата избрана американка с палестински корени. Демократката печели в Мичиган. Тя израства в семейство на бежанци и е най-голямото дете от общо четиринайсет. Предизборната й кампания включва специална програма за емигранти и настояване за равно заплащане и достъп до здравеопазване.

Първата бежанка, която носи хиджаб в Конгреса, ще е Илхан Омар от Минеаполис. Преди години семейството й бяга от Сомалия, прекарва няколко години в лагер в Кения и най-накрая намира убежище в САЩ. Плановете на Омар са да работи за правата на емигрантите, на жените, както и за ограничаване на климатичната криза.

А демократките Шарис Дейвидс от Канзас и Деб Хааланд от Ню Мексико станаха първите представителки на коренното американско население. Хааланд е от племето лагуна пуебло и също се бори за равен достъп до здравеопазване и образование. Тя е един от откритите критици на управлението на Тръмп и иска да се бори за хуманна имиграционна политика.

Шарис Дейвидс е представител на племето хо-чунк. Разкрива, че е имала трудно детство, била отгледана само от майка си и започнала работа още от малка. След това обаче се посвещава на ученето – завършва право и става сътрудник в екипа на Барак Обама. Освен това тя признава своята хомосексуална ориентация и е една от малкото открити представителки на ЛГБТ общността в Конгреса.

Жертва на сексуално насилие е Аяна Пресли, която стана първата цветнокожа представителка на Масачузетс в Конгреса. Тя израства в Чикаго и детството й никак не е лесно. Баща й често е в затвора и майка й е принудена сама да се грижи за семейството. Днес тя си спомня как зад всеки ъгъл в квартала й я дебнели опасности и лошо влияние. Но още тогава си дава сметка, че всеки може да избегне рисковете на средата си, ако има правилна мотивация. Мести се в Бостън и започва да учи, но след това й се налага бързо да започне работа, тъй като майка й остава без доходи и няма кой да се грижи за семейството. През 2009 г. разкрива, че в университета е станала жертва на изнасилване. Години преди движението #MeToo тя насърчава да се говори за сексуалното насилие и жените, станали жертви, да получават нужната помощ. Част от кампанията й е именно борбата срещу насилието.

Една от най-младите в Конгреса е Аби Финкенауер, която спечели в Айова. Тя е само с десет месеца по-голяма от 29-годишната Окасио-Кортес. Всъщност Аби е толкова популярна сред младите, че дори TeenVogue й отдели специална статия. Демократката е известна като защитничка на семействата от работническата класа. Самата тя израства в семейство, което не е заможнои никога не е имало контакти в политиката. Дядо й е бил пожарникар и днес тя си спомня колко важни уроци за живота е получила от него – най-вече, че всеки трябва да се бори за мечтите си. Припомня си също, че когато е на 24 години, заявява на родителите си, че иска да влезе в политиката. “Гледаха ме, сякаш им казах, че ще си направя татуировки на цялото тяло”, смее се Финкенауер. Днес тя вече е част от Конгреса и обещава да се бори за увеличаване на минималното заплащане, на отпуската по майчинство и за правата на работническата класа.

Изборите остават и като тези с най-много кандидатки жени за губернаторски и сенаторски постове. Кристи Ном стана първата жена-губернатор на Южна Дакота. Републиканката беше категорична, че има нужда от гласове като нейния в Конгреса, за да се чуе повече за проблемите на жените. Марша Блекбърн пък е първата жена-сенатор на Тенеси. Тя бе една от малкото дами, които получиха лична подкрепа от Тръмп в надпреварата. Тя обаче подчерта, че няма да използва факта, че е жена, в политическите си решения и пристрастия. Блекбърн е категорична, че полът не играе никаква роля в политиката, а са важни самата личност и идеите на кандидата.

В Конгреса влизат още ветеранката от Военновъздушните сили на САЩ Криси Хулаан, която иска да се бори за достъпно здравеопазване, както и Елейн Лурия – ядрен инженер, която едва на 17 г. се присъединява към Военноморските сили на САЩ.