Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в САЩ избраха губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Най-младата жена в Конгреса стана 29-годишна бивша барманка. А най-шокиращият обрат е, че мъртъв републиканец спечели вота в Невада. Изборите в САЩ ще останат в историята като тези с най-много прецеденти.

Най-изненадващият вот е този в Невада, където в 36-и район 69,02% печели републиканецът Денис Хоф срещу кандидата на демократите Леся Романов с 30,98%. Шокиращото е не само това, че Хоф е собственик на казина и бардаци, обвиняван в изнасилвания, а най-вече това, че е мъртъв. Той почина неочаквано миналия месец и въпреки това посмъртно спечели вота.

Хоф от години е известен в САЩ с провокативните си изяви. Той е бивша телевизионна звезда, собственик на най-голямата верига бордеи в Америка. Славата му се разнесе още повече, когато неочаквано почина навръх 72-ия си рожден ден. Но не от болест, а след грандиозно парти с участието на порноактьори и проститутки. Новината за кончината му обаче бе приета не с тъга, а със завист от мнозина, които биха дали всичко, за да си отидат след подобен купон, и то прехвърлили седемдесетте.

И ако случайно някой не беше научил името на Хоф, той сякаш продължи да гради славата си от отвъдното и спечели вота в Невада. Явно за тези 69,02% в 36-и район е по-добре мъртвец, отколкото демократ. Или просто го харесват. Неговата предизборна кампания включваше обещания за намаляване на данъците и защита на правото да се носи огнестрелно оръжие. Всъщност при така развилата се ситуация, сега Хоф ще бъде заменен от някого от следващите кандидати на републиканците в списъка.

Прецедент на тези избори е и фактът, че Колорадо вече има губернатор, който открито признава хомосексуалната си ориентация. Това е голяма победа не само за Джаред Полис, който надви републиканеца Уокър Стейпълтън, но и за гейобщността. За първи път в САЩ гей печели такъв пост. Или поне човек, който не крие сексуалната си ориентация. 43-годишният Полис обаче не я използва като коз при предизборната си кампания, както и опонентите му не я използват като компромат – може би за да не бъдат обвинени в хомофобия. Победата е особено важна за представителите на ЛГБТ общността, тъй като Колорадо винаги е бил смятан за много консервативен щат.

Сред спечелилите на изборите внимание привлича и най-младата жена, избирана някога в Конгреса. Александрия Окасио-Кортес е едва на 29 години, но вече е определяна като "политическа фигура от национален мащаб". Победата й е приемана с огромна радост от едни и с особени критики от други. Противниците й заявяват, че тя е прекалено млада, и напомнят, че до неотдавна е била барманка и няма никакъв опит в политиката. Застъпници на Окасио-Кортес обаче напомнят, че тя е работила като организатор в кандидатпрезидентската кампания на независимия сенатор Бърни Сандърс. Всъщност Окасио-Кортес е много интелигентна и амбициозна жена. Родителите й са от Пуерто Рико, но тя самата е родена в САЩ. Израства в небезизвестния квартал "Бронкс" на Ню Йорк, но от малка е много амбициозна и прилежна в уроците. По-късно печели стипендия по микробиология в Бостънския университет. Когато обаче баща й почива, тя започва работа като барманка, за да помага на семейството си. По-късно започва да се изявява на различни публични прояви като говорител за правата на тези с латиноамерикански произход. Привържениците й я харесват, тъй като е красива, млада, изключително умна, амбициозна и не идва от богаташко семейство с връзки в политиката. Всъщност много от избирателите я възприемат като една от тях.

Демократът Андрю Гилъм пък се надяваше да стане първият чернокож губернатор на Флорида. Той е кмет на щатската столица Талахаси и имаше големи надежди, че ще успее да победи Рон Десантис, който е един от кандидатите, за които Тръмп лично се застъпи. Десантис отнесе огромна критика по време на предизборната кампания, защото се обърна към избирателите с призива да не гласуват за Гилъм с израз, който означава "да не оплескате нещата", но буквално преведено е "да не маймунясате нещата". Обидата беше приета много тежко от всички цветнокожи, но въпреки това републиканецът спечели изборите.

В Тексас за малко да се сдобият с бивш пънк певец за сенатор. Бето О'Рурк е много харесван кандидат в Тексас и дори първоначално води пред опонента си в големите градове. Като младеж той е бил популярен като пънк изпълнител, дори е имал турнета из САЩ и Канада и албум с доста екстравагантното заглавие The El Paso Pussycats. По-късно обаче се посвещава на политиката. Той искаше по-строга регулация на притежаването на огнестрелни оръжия, което обаче не бе така добре прието в щат като Тексас, и в крайна сметка загуби вота от действащия сенатор Тед Круз.