Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имунотерапията е изключително оръжие, но то трябва да бъде използвано много прецизно

Имунотерапията е едно от най-важните съвременни открития в борбата срещу рака. Учените я определят като революция и залагат огромни надежди, че тя ще се окаже решаващият фактор в бъдеще за лечение и дори за превенция на коварната болест. Именно за откритията си в областта на имунотерапията професор Джеймс П. Алисън и професор Тасуку Хонджо получиха тазгодишната Нобелова награда за медицина.

„Имунотерапията е революция. Тя е огромно откритие. Бих казала – изключително хитро откритие.“ – категорична е д-р Мила Петрова – специалист по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ и председател на Българската асоциация по медицинска онкология.

Специалистката подчертава, че за имунотерапия се говори отпреди цял век, но реално в последните 6-7 години са постигнати най-големите успехи. Революционното е това, че за разлика от останалите лекарствени режими като химиотерапията и дори прицелната терапия, при имунотерапията идеята е не директно унищожаване на туморните клетки, а провокиране на собствената имунна система да предизвика имунен отговор спрямо опасните клетки.

„Т-лимфоцитите с помощта на специфични рецептори разпознават чуждите за тялото клетки. В резултат на това се активират и целта им е да унищожат тези чужди клетки. – споделя д-р Петрова. – Туморните клетки обаче са в състояние да блокират Т-лимфоцитите. Чрез определени сигнали по повърхността си те се свързват с Т-лимфоцитите и ги „приспиват“. По този начин Т-лимфоцитите вече не разпознават тази клетка като чужда, а я възприемат като своя. Това дава възможност на туморните клетки да пролиферират, да настъпят процеси на ангиогенеза, на метастазиране и изобщо на туморогенеза.“

Факт е, че години опити в лечението на рак доказват, че туморните клетки намират много бързи механизми за изграждане на резистентност към лечението – настъпват нови мутации, появяват се нови изменения и терапиите се оказват неефективни. Затова в областта на онкологията се полагат огромни усилия за непрекъснато откриване на нови методи на лечение и на усъвършенстване на вече съществуващите.

Какъв е големият пробив на професор Джеймс П. Алисън и професор Тасуку Хонджо, носители на тазгодишната нобелова награда за физиология или медицина, четете в хартиеното издание на списание "Космос".