Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Процедурата за реализация на проекта АЕЦ "Белене" ще премине през 9 етапа, които трябва да са готови до 12 месеца. След това ще се създаде отделна проектна компания, в която ще вземат участие потенциалните инвеститори, обясни енергийният министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерския съвет. На него тя е представила доклад за разработването на проекта, който трябваше да е готов до 31 октомври.

АЕЦ "Белене" ще се реализира на напълно пазарен принцип, без държавна и корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочен договор за изкупуване от държавата на електроенергия.

Ще се даде възможност за участие на потенциални акционери - консуматори на енергия, да придобият миноритарен дял от проекта от България и региона – Македония, Черна гора, Сърбия, които биха желали да участват с договори за изкупуване на еленергия. Това ще даде на проекта финансова стабилност, обясни Петкова.

Деветте етапа са: покана за участие, задължително до компаниите, които са заявили официално участие: китайската CNC, френската "Фраматом" и Държавната корейска ядрена компания, както и до потенциални големи консуматори на енергия. След това те ще подадат заявления, които ще бъдат разгледани и ще се изготви списък с кандидати за обвързващи договори. Следващата стъпка са договори за конфиденциалност. Ще се разработи и предостави информационен меморандум – ще се даде достъп на стратегическите инвеститори чрез информационна стая с цялата база данни за проекта. Следващият етап е покани до стратегическите инвеститори, които ще съдържат информация за тях, правната им организация, визията им за развитие на проекта и финансов модел, който ще бъде обект на оценка при разговорите с тях. Офертите ще бъдат разгледани и после ще се проведат преговори между комисията, която ще бъде назначена в министерството, НЕК и инвеститорите. Определени са теми и критерии за разговорите, на база на които ще се даде оценка. Финалният етап е подписване на акционерно споразумение.

Най-удачния вариант за структурата на проекта към този момент е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към проекта АЕЦ "Белене", тези активи да бъдат оценени - това в момента се извършва от НЕК, допълни министър Петкова.