Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акцията на спецпрокуратурата и КПКОНПИ започна в понеделник.
Акцията на спецпрокуратурата и КПКОНПИ започна в понеделник.

Зам. главен прокурор: Каракачанов няма връзка с разследването

Жена от Плевен глътнала симкарти и карти с памет, за да не ги намерят разследващите, тъй като в тях се съдържала информация за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Ситуацията се разиграла по време на акцията на спецпрокуратурата, когато следователи претърсвали дома на заподозряната в далавери с удостоверения за български произход, научи “24 часа”.

Засега тя е свидетел по делото за подкупи срещу шефа на агенцията Петър Харалампиев, главния секретар на институцията Красимир Томов и 2-ма посредници.

От 350 до 5 хил. евро рушвети прибирал Харалампиев директно в кабинета си в София от двамата посредници. Единият от тях бил сърбин, а другият - жена от Кюстендил, съобщи вчера прокурор Ангел Кънев. Жената е пусната на свобода под гаранция заради заболяване, за другите 3-ма ще се иска постоянен арест от спецсъда.

Когато Харалампиев оглавил институцията миналата година, събрал представители на български общности зад граница и им казал каква ще е далаверата.

Прокурор Кънев обясни, че кандидатите брояли между 5000 и 8000 евро рушвети, за да им се издадат удостоверения за български произход, които да им послужат за гражданство.

Основно подкупи давали хора, които наистина имали български произход. Те си плащали, за да се ускори процедурата. Забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура, каза зам. главният прокурор Иван Гешев. След подкупа удостоверение се издавало за ден, иначе се чакало 1 година. Рушвети основно давали хора от Македония, Албания, Сърбия, Украйна и Молдова.

Тези, които нямали български произход, плащали по-солено, за да се фалшифицират документите им.

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ
“Ние се занимаваме със сериозните играчи, не ни интересуват портиери и чистачки”, каза Гешев, подчертавайки, че хора на тези длъжности взимали дребни рушвети по 2-5 лв.

От прокуратурата обясниха, че обвинения са повдигнати за малка част от получените подкупи, но Гешев даде пример с Ал Капоне, който е извършил десетки убийства, но бил осъден за укриване на данъци.

Основен свидетел на обвинението е заместникът на Харалампиев в ДАБЧ Димитър Владимиров. “Той е разпитан пред съдия, бил е най-мразеният човек в агенцията, защото пречел на всички схеми”, каза прокурор Кънев. На СРС се чували реплики “заобиколете го” по адрес на него.

Гешев отрече вицепремиерът Красимир Каракачанов да има общо с престъпленията в ДАБЧ. Харалампиев е сочен за близък до ВМРО, която обаче се разгриничи от него след ареста му.

Сигналът за далаверите в агенцията не е дошъл от президента Радев, а от полицаи от Кюстендил, каза Гешев.