Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Здравков  СНИМКА: Авторката
Петър Здравков СНИМКА: Авторката

За 50 дни Окръжната прокуратура във Варна приключи разследването срещу неправоспособния водач Петър Здравков, причинил смъртта на балетиста от варненската опера Мартин Чикалов и избягал от произшествието.

Тежкият инцидент, който предизвика протести във Варна и в Софий, стана на 10 септември тази година на един от най-оживените варненски булеварди - "Приморски". 25-годишният Петър, управлявайки собственото си БМВ, въпреки че никога през живота си не е имал шофьорска книжка, помете с колата си Мартин, заряза я на метри от инцидента, избяга пред погледите на десетина свидетели и се укри. Беше обявен за общодържавно издирване и 20 часа по-късно се предаде сам в полицията в присъствието на адвоката си.

След задържането му Окръжната прокуратура във Варна го привлече като обвиняем и по нейно искане от тогава е в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Държавното обвинение назначи седем експертизи. Изготвени бяха съдебномедицинска експертиза на загиналия Мартин и на обвиняемия, както и съдебно-химическа, дактилоскопна, видеотехническа, съдебнопсихиатрична и комплексна автотехническа и геодезическа експертиза. В хода на разследването бяха разпитани 17 свидетели. Материалите по делото вече са предадени в съда и предстои да бъде насрочено за разглеждане. Според обвиненията, които са му повдигнати, го очакват от 3 до 15 години затвор.

Част от заключенията на експертите вече са известни. Стана ясно, че в кръвните проби на Петър са открити следи от кокаин и канабис, въпреки че са направени повече от 24 часа след инцидента. Другото отежняващо обстоятелство, освен бягството му и фактът, че дори не е опитал да окаже помощ на пострадалия, е и досието му. Два пъти досега е глобяван заради шофиране без правоспособност. Първият му акт е още като непълнолетен през 2010 г., а вторият - от миналата година.