Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три божествени образа, преплетени в едно. Това е краткото описание на уникалната икона на Светата Троица, единствена у нас, която се пази в дупнишкото с. Самораново. Наричат я 3D икона, защото на нея са изрисувани Бог Отец, Син и Светия Дух.

За тайнствената триизмерна реликва се знае много малко и дори хора от Дупнишко не подозират за съществуването й. Местните от Самораново обаче се гордеят с нея и я пазят зорко в храма "Св. Георги Победоносец".

Превъплъщава Светата Троица,

като всеки един от образите се вижда според ъгъла, под който се гледа. Когато мирянин застане фронтално, вижда Светия Дух под формата на гълъб. Погледната отдясно, се явява Божият син Исус Христос. Стоейки отляво пък, се явява образът на Бог Отец. Иконата е сравнително малка, с размери около 40 на 25 сантиметра и е поставена в дървена рамка със стъкло.

"Много малко се знае за тази интересна икона. Питали сме изкуствоведи, богослови, но и те нямат информация кой може да е авторът и откъде е взел идеята за изработването й. Носят се предания, че в България е имало още три такива икони.

Следите им

обаче се губят

и не се знае нищо за тях, нито какво е било изобразено. Пазим единствено нашата и се опитваме да разгадаем мистерията около нея. Тя е гордостта на Самораново", казва Николай Ангарев, която е бил 18 г. кмет на дупнишкото село, а сега е в църковното настоятелство. Показва, че на гърба е изписана датата 8 декември 1881 г., когато вероятно е подарена на новопостроената църква, малко преди освещаването й. Никъде не е изписано името на автора.

Иновативната за времето си технология

на направа е от минилентички като щори, вероятно някаква източна китайска техника.

"Допускаме, че авторът е от Самоковската иконописна школа. Дело на творците от тази школа са иконостасът и дърворезбите в църквата", казва бившият кмет. Най-възрастните жители на селото разказват предания, че иконата помага за лечение на болести, била чудодейна и за зачеване на дете. Отдават благодатната й сила на факта, че в нея реално събрана силата на три икони, а вероятно е била и

рисувана от свят човек

Духовници казват, че триединството на Отца, Сина и Светия Дух е непостижимо за човешкия ум и поради това няма как да бъде изобразено в едно. Иконата обаче е успешен опит това да бъде направено. Доскоро триизмерното изображение е било съхранявано в параклиса "Св. Дух" край селото. След разрушаването му преди много години тя е била преместена в църквата "Св. Георги". С дарение на местен жител параклисът е бил възстановен наново преди двайсетина години. Край него се провежда празникът на селото на Св. Дух и тогава се изнася и 3D иконата, за да даде своя благодат на всички миряни.

Преди години е имало опит да бъде открадната. Злосторници опитали да разбият църквата, но не успели да довършат пъкления си план, защото храмът има СОТ и те се разбягали.

При последния ремонт на черквата с помощта на дарения на местни жители

над входа й е изрисуван св. Георги

Интересно и при неговия образ е, че ако човек застане и фронтално, и отстрани, погледът на светеца е насочен към гледащия. Поставено е и художествено осветление и нощем храмът се вижда отдалеч грейнал в ореол от светлини. 

Какво има в двора на черквата четете в печатното издание на "168 часа".