Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шеф готвачът Андре Токев (вдясно) и неговият помощник Събин (в средата) гостуват на една от  най-старите изби в Южна България.
Шеф готвачът Андре Токев (вдясно) и неговият помощник Събин (в средата) гостуват на една от най-старите изби в Южна България.

Шеф готвачът Андре Токев и неговият помощник Събин гостуват на една от

най-старите изби в Южна България

“Вила Ямбол” представя традициите във винопроизводството в следващия епизод на “Ловци на храна” по bTV. В неделя на 28 октомври най-старата изба в Южна България е домакин на кулинарното пътешествие на Chef Андре Токев и асистента му Събин Ранков, които са по следите на траките и техните ритуали и обичаи. Винарната посрещна “ловците”, които заедно с изпълнителния директор Красимир Аврамов се включват в един от най-важните моменти за всеки производител - гроздобера. Домакинът ще покаже на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са

селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло Пти Вердо.

Разговорите между Красимир Аврамов и Chef Андре Токев ще разкрият на зрителите повече за традициите на траките в правенето на вино. Двамата ще опитат и от серията вина Kabile и Villa Yambol,

вдъхновени от древната култура

по тези земи

Kabile e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чиито разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела.

Някои легенди разказват, че за разлика от гърците траките са пиели виното неразредено. Виното, създавано по нашия край, е било гъсто и силно – според мен най-вероятно от стафидирано грозде, добавя винарят.

Епизодът на “Ловци на храна” ще разкрие тайните при правенето на вкусно вино и защо в този регион почти няма къща без лозе.

Красимир Аврамов ще предложи различни съчетания с вина на избата. Заедно с Chef Токев опитват както комбинации с бяло, с розе, така и с червено вино и

развенчават мита,

че рибата не се комбинира добре с червени вина. Дегустираните вина са Villa Yambol Мускат, Villa Yambol розе, което е сред най-продаваните розе вина в България, Kabile Шардоне и Совиньон блан, обявено за най-добро българско вино за 2017 г., и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон. Именно това вино има три златни медала от три международни конкурса, на които участва през миналата година, а това е

уникален успех

за български продукт.

“За мен най-важните неща, за да се получи вкусно вино, са добро грозде, сплотен и подготвен екип и възможност да се прилагат най-модерните технологии. Аз самият съм обиколил над 30 държави из целия свят, където се прави вино. Колегите също имат постоянно възможност да пътуват. Всяка нова и интересна практика, която видят, опитваме и в нашето производство. Във винарството хоризонтите са безкрайни и именно

умението

да се учиш

всеки ден

прави работата интересна и успешна”, разказва Красимир Аврамов.

“Късметлия съм, защото работата ми е не просто професия, а хоби, което продължава да ме провокира. 30 години се занимавам с производството на вина и всеки ден има какво още да се научи за този занаят”, твърди шефът на “Вила Ямбол”.

“Вила Ямбол” пази традициите във винопроизводството от близо един век. Тя управлява близо 10 000 дка лозови масиви, а нейната ракия “Стралджанска” е първата бутилирана мускатова ракия у нас.

Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването “Ловци на храна” всяка неделя от 12,30 ч. по bTV.