Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Варненският окръжен съд отказа да екстрадира турски гражданин, признат за виновен за участие в терористична група в родината му. От задържането му на летище Варна на 2-и септември до сега Мехмед Я. бе под домашен арест. Магистратите промениха мярката му за неотклонение на подписка.

Мехмед Я. се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22.08.2009 г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда, е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е лишаване от свобода в размер на 6 г. и 3 месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни.

Мъжът живее от години в Германия със статут бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там. От германските власти е изпратена нота до съда във Варна, в която се обяснява, че при даването на статут на мъжа в Германия е взето под внимание това, че той е политически бежанец.

Варненската окръжна прокуратура поиска в съдебната зала Мехмед да не бъде екстрадиран в родината си.

Държавното обвинение смята, че съществува риск там той да бъде изтезаван и животът му е застрашен. Освен това прокурорът обясни, че Анкара незаконно е използвала каналите на Интерпол за издирването на Мехмед за политическо престъпление. Налице е нарушение на устава на Интерпол, според който организацията не се намесва във въпроси от политически и религиозен характер.

Самият Мехмед каза в съдебната зала, че съдилищата, в родината му по времето след военния преврат, са създадени, за да отнемат правата на хората. "Съдията и прокурорът бяха военни и ние нямахме право на дума. Турция сама закри тези съдилища, заради законите на ЕС. Нямам никаква вина, единствено заради политическите ми убеждения бях задържан и измъчван. Работя като социален работник в Германия, от три години имам семейство", каза Мехмед.

За да се произнесе, съдът взе предвид обстоятелствата, че молбата за екстрадиция не отговаря в пълна степен на законовите изисквания. Не е била предоставена пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, включително давността. Не е приложен и първия съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са само в цифрово изражения разпоредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е осъден, без словесното съдържание на цитираните престъпления. Категоричното основание за отказ от екстрадиция е безспорно установеното, че Мехмед Я. е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закрития съд постановил първата присъда. Съдебният състав не сподели доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Република Турция.