Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в изследванията за двоен стандарт ще бъдат включени и проби от алкохол
За първи път в изследванията за двоен стандарт ще бъдат включени и проби от алкохол

Нови изследвания, които включват и храни, ще има до края на годината

Новите изследвания за двоен стандарт, които ще бъдат направени до края на тази година, ще обхванат повече стоки и в тях ще има не само храни, научи “24 часа”.

За първи път проби ще се вземат и от алкохол - вино, уиски, водка и други. Напитките, купени от България, ще бъдат сравнявани със същите от еднаква марка, но взети от друга държава.

Според Красимир Коев - изпълнителен директор на агенцията по лозата, при виното трудно можело да се говори за имитиращи продукти, но имало разрешени енологични практики, които определят чрез точни и ясни правила производството.

За първи път проверките за двоен стандарт ще обхванат и перилни препарати и козметика.

Новите тестове ще започнат първо с храните, а методите, по които ще се действа, ще са както досегашните. Началната стъпка ще е преглед на етикетите, купени в България и в някоя държава от Западна Европа. Ако е изписано съдържанието на вещество, което се смята за по-евтино или е в по-малко количество, ще се преминава към лабораторни изследвания.

Пробите от храни, препарати и алкохол, за които има съмнения за двоен стандарт, ще се изпращат в чужбина или в акредитираните към европейските институции. Резултатите от тях ще определят какви да са последващите действия - дали

производителите

ще трябва да

уверят, че ще

спазват

правила за

всички държави,

в които предлагат продукцията си, или ще им се налага санкция.

“Хубавото е, че проблемът с двойния стандарт при храните беше признат от всички, включително и от икономики, които в началото бяха малко по-консервативни относно това, че такова разделение съществува”, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той припомни, че това признаване стана факт по време на българското европредседателство.

Председателят на КЗП обясни, че с изменение на директивата за нелоялните търговски практики няма да може един производител да предлага даден продукт с различни качества под една и съща марка.

“Нашата комисия се включи още в самото начало в пилотния проект на ЕК за допълнителни доказателства относно наличието на двоен стандарт. Вече работим по проект, който ще бъде посветен основно на тестване и изпитване на храни, спиртни напитки и други сотки”, каза още Маргаритов.

Засега е ясно, че след като бъдат доказани различия,

хранителните

продукти ще

влизат в

европейски

регистър,

който да помага на потребителите да правят информиран избор при покупката им. Информацията следва да бъде леснодостъпна с цел извършване на лесна съпоставка, пише в доклада.

Новите текстове в директивата за нелоялните търговски практики ще обявяват за такива случаите, при които има разминаване в съдържанието и качеството на продукти от една и съща марка. Тогава може да се наложи санкция, която е процент от оборота на дадения търговец за изминал период от време. Очаква се измененията в директивата да бъдат приети през ноември.

Изискването вече беше подкрепено от депутатите в Европейския парламент. Гласуването на решението стана след разкритията, че в Източна Европа се продават храни и напитки с различно съдържание от тези в Западна Европа.

Проучванията по темата започнаха още през 2011 година. Сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, се оказваха с различен състав. Оттогава са извършени редица изследвания, а в България те бяха направени през миналата година.

Стана ясно, че шоколадите, купени на българския пазар например, съдържат по-малко какао и лешници, както и че подсладителите в напитки са с по-ниско качество. Имаше разминавания при детски пюрета и други стоки.

Преди дни бюджетната комисия в европарламента одобри 1,26 млн. евро за борба с двойните стандарти в ЕС по искане на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков.

“Ще се финансират проучвания, целящи установяването на съществуващи, но непризнавани нередности като продукти с еднаква опаковка, но различно съдържание, а много често и несъпоставими цени, различно третиране спрямо потребителите”, коментира Радев.

Според Андрей Новаков с одобрението на комисията се дава ясен сигнал, че проблемът с двойните стандарти е достигнал точка на недопустимост и са нужни незабавни мерки. Той изтъкна, че част от решението дошло от България, като това е първият път, в който се постига отпускането на конкретна сума за борба с този проблем.

Брюксел: Стоките с лого, че са с еднакви съставки

Производителите трябва да разгледат възможността за добавяне на лого на опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продукт от дадена марка е еднакво в различните държави членки. Това предвижда промяна в директивата, която се очаква бъде гласувана през следващия месец.

Ако производител иска да продава стока с различен състав в определени държави поради национален вкус, предпочитания на потребителите или друга причина, ще трябва да си регистрира нова търговска марка.

2 млн. евро ще послужат за разработването на обща методика за изпитване на продукти в рамките на ЕС. В момента има издадени само насоки за такава методика. Те предвиждат да се вземат определени количества от продукти, да са идентични, с еднакъв или близък срок на годност. Методологията трябва да се основава на принципи като прозрачност, съпоставимост, подобно извадково избиране и тестване на продукти.

Дава се възможност собствениците на марки да бъдат консултирани, да предоставят доказателства, че не са приложили двоен стандарт. Ако има съмнение за такъв, се очаква националните органи да решават как да процедират с компаниите.

Тестът на продукти ще става първо чрез сравнение на изписаното на етикета. Ако има разлика, проби ще се правят в лаборатория. Ако те също потвърдят различия, ще се дава възможност на компанията да обясни разликите в продуктите.

Предлага се въвеждането на общ начин за изследването на проби, за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да помагат за установяване на разликите в качеството на стоките. Данните от изследванията трябва да бъдат общодостъпни онлайн не по-късно от края на тази година.

Местните предпочитания не трябва да се използват като извинение за понижаване на качеството или то да е различно на отделни пазари, се посочва в доклада.

“Не е нормално продукти, които видимо изглеждат еднакви, да имат различно съдържание. Става дума за свинското месо и още много други. Потребителите не трябва да бъдат подвеждани. Искаме да са сигурни, че не са лъгани”, коментира докладчикът в Европарламента по темата за двойния стандарт в храните Олга Сеналова.

Евродепутатите призовават за бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни, включително за възможно несъответствие в стоките и данни за възможни нелоялни действия. Такова сътрудничество трябва да има между националните органи за защита на потребителите в областта на храните, сдруженията на потребителите и Европейската комисия.

“Комисията да задели финансови ресурси за провеждането на сравнителни изпитвания с цел упражняване на пазарен надзор в рамките на поне две години, с оглед възпиране на производителите, които използват тази подвеждаща практика”, се посочва в доклада.

Ще има и специализирана дирекция в рамките на ЕС, която да извършва проверки в предприятията и одити на производствения поток, за да се провери дали съставът на продуктите съответства на посоченото.

Брюксел приветства изявленията на някои производители, че ще променят своите рецептури, но и изисква гаранции, че тези промени няма да доведат до понижаване на качеството на продуктите в никоя държава членка

Сред предвидените инициативи на комисията е разработването на кодекс за поведение от асоциациите на производителите и търговските марки. 

Обмислят нов стандарт за колбасите - “Екстра качество”

Нов стандарт за колбасите, който да гарантира екстра качество, са поискали хранителни технолози. Той може да бъден въведен наред със задължителни стандарти за основните храни, които подготвя земеделското министерство. То вече е провело няколко срещи с работната група, която разработва изискванията, на едно от тях е направено предложението за “Екстра качество”. То ще бъде обозначено с етикет, който ще се поставя само на продукти със 100% месо. Ще се допускат вода и протеини само които се съдържат в месото, а производителите няма да имат право да добавят.

Продуктите ще са с по-висока цена, но ще гарантират на потребителите, че купуват само висококачествени колбаси, обясниха експерти.

Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно поне 70-80%.

За млечните произведения пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко.

Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.

Проверки на перилни препарати ще установят има ли разлика в предлаганите в България и в други европейски държави.
Проверки на перилни препарати ще установят има ли разлика в предлаганите в България и в други европейски държави.