Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева. Снимка Архив
Екатерина Захариева. Снимка Архив

Уверявам гражданите, че българските дипломати и министри са се погрижили за това в целия преговорен процес с Македония да има ясно условие, че договорите ще се изпълняват на практика, че ще приключим с порочните практики от миналото за непризнаване на очевидни исторически факти, за изкривяване на учебните програми по история. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - равносметка“.

Тя обясни, че с договора с Македония България „отпуши“ процеса за помиряване в целия регион. Това не е оценка на българските политици и анализатори, а на държавите. Това даде кураж, смелост и желание регионът най-после да приключи с процеса на помиряване. Да започне да гледа напред в бъдещето“, категорична бе Захариева.

Вицепремиерът заяви, че оценката на българските граждани за председателството очевидно се разминава с оценката на президента.

"Съжалявам, че в речта на президента единственото положително, което чух за председателството, е, че администрацията се била научила как работят институциите“, коментира дипломат №1. Тя припомни, че само 1% от българите считат, че България се е справила лошо, докато 60% смятат, че сме се справили добре.

"Всяко министерство показа, че има административния капацитет и че може да приключва законодателни инициативи, важни за всеки европейски гражданин“, каза Екатерина Захариева.

"Три дни след финала на българското председателство, нашето общество е разделено в оценката си", каза Гергана Паси, основател на Дигиталната национална коалиция. Тя отличи доброто представяне на страната ни в дигиталната сфера. "Смятам, че там България се представи много добре. От 13 досиета, 9 практически бяха затворени, което само по себе си е много добро постижение", каза Паси.

"България буквално извади на преден план темата за Западните Балкани", каза Ивайло Калфин. Според него софийската среща е била много успешна, защото през последните 15 г. не е имало такава.