Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РОЛЯ: Владо Гаджев пада симулативно в мача с ЦСКА, макар най-близкият играч на съперника да е на повече от метър.
РОЛЯ: Владо Гаджев пада симулативно в мача с ЦСКА, макар най-близкият играч на съперника да е на повече от метър.
ШУМЕНСКИЯТ съдия Станислав Тодоров се приближава към халфа на ЦСКА Маркиньош и показва жълт картон на бразилеца в мача ЦСКА-"Левски". 27-годишният футболист на армейците театрално обяснява, че е фаулиран от Йордан Милиев. Тодоров внимателно го изслушва и категорично вдига картона. Той идеално знае, че Маркиньош симулира.

Минута по-късно играчът пъргаво раздава топки към съотборниците си.
Това е първият жълт картон, който футболист получава за симулативната игра в тазгодишното първенство. Следват още 7, като вторият от тях е в същи мач за Владо Гаджев.

"Помня идеално ситуацията - казва реферът. - Наблюдавах ситуацията отляво и близо. Нямаше контакт между двамата играчи." Според Тодоров добрият съдия бързо различава случаите на мними фаулове. В тази среща той го доказва перфектно.

Другите шестима

За 112-те срещи, изиграни в първенството, до момента още шестима футболисти са били наказвани от реферите за симулация. Това са Спас Делев (ЦСКА), Станислав Бачев ("Берое"), Мирослав Будинов ("Академик"), Александър Башлиев ("Пирин") и Евгени Игнатов ("Сливен"). Така "червените" излизат с едни гърди пред останалите с двама (Делев и Маркиньош) футболисти, правили се на артисти.

Преструвките се смятат за тежко провинение. Вероятно по тази причина нито един от осмината санкционирани за симулация, не повтаря нарушението си.

За играта симулациите са голяма напаст. С нея ФИФА се бори непрекъснато и търси начин да я ограничи. Преди година централата дори обмисля правило, с което уличените да бъдат вадени от играта за по 10 мин., ако се преструват. В крайна сметка идеята не е приета. Особено труден момент е този, при който с мним фаул се претендира за дузпа.

Дилема за съдиите 

Тогава, разбира се, реферите са изправени пред най-голямата дилема и чуват най-много освирквания от трибуните. Най-показателен в това отношение е финалът на световното през 1990 г. между Западна Германия и Италия.

В 81-вата минута Руди Фьолер  се пльосва в наказателното поле и след дузпа, за която италианците и до днес твърдят, че е за симулация, немците бият с 1:0. Много от най-великите световни футболисти са готови направо за Холивуд. Тук изключенията са по-скоро рядкост. Достатъчно е да споменем само Кристиано Роналдо, който освен страхотен футболист е и страхотен симулант.

С 30 повече

Значително повече от симулантите са наказаните заради реплики на съдийските решения. Те са 38 или с 30 повече. Точно както отнеслите картон за преструвка, нито един от репликиращите не е повторил наказанието си.

От петте картона на конгоанския белгиец Пиер Мбемба ("Академик") и Станислав Бачев ("Берое") само по един е заради несъгласие със съдията. Светослав Дяков ("Локомотив"-Сф), Спас Делев (ЦСКА), Самир Бенжелюн и Тон (Локомотив"-Пд) и Йордан Юруков ("Берое") ги следват с по 4 жълти и също само с по един, получен за репликиране.