Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/deputat.jpg
/deputat.jpg

Народните представители пътуват безплатно в транспорта. Вземат и допълнителни надбавки, жилище и офис за сметка на държавата

Някои даряват, други вземат част за партийната централа

След бурен дебат депутатите не си намалиха заплатите в петък.

На 19 април парламентарната група на БСП предложи възнагражденията да бъдат орязани с близо 600 лева - до 2976 лева, с колкото приключиха в предходния парламент. Сега заплатата на родните законодатели се увеличава автоматично с ръста на средната заплата в страната - тя е трикратният ѝ размер, или 3540 лв. в момента.

Към това народните представители получават 2/3 от тази сума на ръка - формално за нещатни сътрудници. Проблемът обаче е, че никой не отчита тези пари, а тяхното премахване не бе предложено от никого. Проверка на “24 часа” установи, че тези суми, които всеки месец се полагат на всеки народен представител в размер на 2/3 от заплатата и които в момента са 2360 лв. на калпак, в БСП се делят по следната схема - 1/3 отиват в партийната централа, останалите 1600 лв. остават у съответния депутат.

Макар че народните представители са длъжни по правилник да публикуват на сайта на парламента на всеки три месеца за какво са похарчили добавката от 2/3, те

масово не

отчитат тези

“пари в плик”,

показа проверка на “24 часа”. Според същия запис в устава депутатите трябва да декларират тези пари и пред данъчните - по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

“Събираме по 500-700 лева на месец от депутат за благотворителност - за инвитро процедури, храмове, болни и пострадали хора”, обясни пред “24 часа” лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера (в петък - б.а.) например след среща в Народното събрание е решено парламентарната група да дари в село Хърсово, община Никола Козлево, по 5000 лв. за православен храм и за джамия. 5000-6000 лв. ще бъдат дарени за носии на училище във Вършец, каза шефът на депутатите от ГЕРБ. Своите допълнителни пари Цветанов от години дарява на ученици от Велико Търново за похода “По стъпките на Ботевата чета”.

По време на дебата от ГЕРБ предложиха депутатите да вземат

фиксирано

възнаграждение,

умножено по

коефициент на

участие,

който да се формира от брой гласувания в пленарната зала. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) представи разпечатка на хиляда гласувания от февруари и март. И провокира соцлидерката: “Хиляда гласувания! Г-жа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, което означава, че ако наложим този коефициент по отношение на базовото възнаграждение, което предлагате,

възнаграждението

на г-жа Нинова

трябва да е

110 лв. и 20 ст.

Това би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда.”

По правилника един народен представител получава и други добавки към общо 5900 лв. основно възнаграждение и 2/3 “в плик”.

Повече вземат председателят на НС и заместниците му, и шефовете на парламентарните групи и комисии. Индексация има и според стажа и научните степени. На депутатите се поемат транспортните разходи, наемът, данъците и СОТ на жилището и на офиса, и т.н. (Всичко, което получават - в таблицата, б.а.)

Народните представители могат да получават

допълнителни

възнаграждения

при реализиране

на приоритетни за

страната задачи.

Такъв свободен запис съществува в правилника, който на практика не оставя никакво ограничение във финансирането на депутата.

Наред с нещатните сътрудници, за които се води добавката от 2/3 и които често са роднини или приятели на съответния народен представител, постоянните комисии на НС имат и щатни такива. Тяхното заплащане става централно от бюджета на парламента.

Нинова не остана длъжна на ГЕРБ днес - поиска депутатите

да си отрежат

отпуските,

понеже освен 20-те работни дни и официалните празници почиват и 31 дни през август, от 22 декември до 10 януари, 10 дни за Великден, или общо 67 дни.

“С какво един българин извън Народното събрание е по-различен от нас, че на него са му необходими 20 дни да се възстанови, а на нас 67?”, попита соцлидерът.

Корнелия Нинова, Антон Кутев и Елена Йончева останаха разочаровани, след като не мина искането на БСП за орязване на депутатските заплати.
Корнелия Нинова, Антон Кутев и Елена Йончева останаха разочаровани, след като не мина искането на БСП за орязване на депутатските заплати.

Георги Марков: Не сме на 30-ия ден

от демокрацията. Тя е скъпо нещо

Не сме на 30-ия ден от демокрацията, а на 30-ата година. И парламентарната демокрация е скъпо удоволствие.

Така охлади повика на БСП за орязване на възнагражденията депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков.

ГЕОРГИ МАРКОВ
ГЕОРГИ МАРКОВ

“Статутът на народния представител, включително неговото заплащане, което е част от този статут, е уреден от Великото народно събрание, в което бяха представени 92 процента от българските граждани. Приехме тези заплати при много по-тежки икономически условия, насред Лукановата зима и мизерията. Избрахме България да е парламентарна република. Другото беше да си върнем царя и той да ни управлява”, напомни бившият велик депутат и ексконституционен съдия. И се разгорещи: “Ако следваме вашата логика да си режем заплатите, следващата крачка ще е да си ги махнем, а третата - да се закрием.”

Марков даде пример от Унгария, където даже парламентът не заседава редовно, а само по повод - след заклеването на Орбан за нов премиерски мандат щял да се събере чак през юни да гледа бюджета. В същото време депутатите в Будапеща увеличили заплатата си от 2500 на 3300 евро.

Видимо разочарована след отхвърлянето на предложението, Нинова се зарече - макар намаляването с 600 лв. и замразяването на заплатите да не е минало, за нея в личен план то става закон. Тя ще дарява 600 лв. всеки месец - на болно дете или на възрастен човек, който не си е купил лекарствата.

Зам.-шефът на депутатите от ДПС Йордан Цонев се възмути от нихилизма на БСП и установи, че дебатите по заплатите са довели до самоунижение на парламента.