Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СУРОВО: За козметичните процедури най-подходящ е зехтинът Ехtra Virgin.
СУРОВО: За козметичните процедури най-подходящ е зехтинът Ехtra Virgin.
МАСЛОТО съдържа много витамини, съхранява еластичността на кожата, подхранва и овлажнява
Всяка жена се стреми да бъде привлекателна, дълго да съхрани красотата и младостта си. Това желание може да бъде изпълнено с помощта на зехтина. Зехтинът освен кулинарен феномен е и универсално козметично средство, притежаващо чудодейни свойства. В тази си светлина е познато още в
Древна Гърция
и Египет, където жените, в това число и Клеопатра го използвали да поддържат красиви косите си и еластична кожата. Днес това вълшебно средство е достъпно и за българките.
Зехтинът способства съхранението на еластичността на кожата, като я подхранва и овлажнява. В него се съдържат и голямо количество витамини, като
А, Е, B, D, K,
които оказват благоприятно въздействие на кожата. Зехтинът е особено подходящ за суха и увяхваща кожа, защото притежава качеството задълго за задържа влагата, при това без да запушва порите. Освен това маслиненото масло спомага за регенерацията на клетките и препятства образуването на бръчки. Полезно е и редовното му втриване в
кожата на тялото
Така не само ще съхраните младостта й, но и по време на бременност ще избегнете образуването на стрии. Според последни разработки на японските учени третирането на кожата със зехтин след слънчеви бани съществено намалява риска от рак на кожата. Противораковите му свойства се дължали на високото съдържание на естествени антиоксиданти. Изключително полезно качество на зехтина е, че
при хранене
се усвоява на 100% от организма, докато при слънчогледовото олио този показател е 81%, а при царевичното - 36%. Той се явява и натурално средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, особено на инфаркти и инсулти. Зехтинът, както и всички растителни масла, не съдържа холестерин и помага да се намали нивото му в кръвта. Маслиненото олио
подобрява дейността
на стомаха, червата, панкреаса, черния дроб и подпомага зарастването на стомашна язва и язва на дванадесетопръсника. Говори се, че десетина маслини преди хранене е най-добрата профилактика на стомашни язви. Леко слабителното му действие го прави препоръчително средство при хемороиди. Тези, които страдат от запек и нередовен стомах, могат сутрин на гладно да изпиват по 1 чаена лъжичка зехтин. Редовното му приемане е способно да облекчи проблеми с отделяне на камъни от бъбреците.

МАРИЯ БЕЛЧИЧ

Зоната около очите

ЗЕХТИНЪТ е прекрасно средство за ухажване на най-нежния и чувствителен участък на кожата - зоната около очите. Намажете тези места със съвсем леко затоплен зехтин и направете масаж с внимателни потупващи движения с безименния пръст. След това с маслото полежете и се отпуснете за около 30 минути. Накрая излишъкът от зехтин попийте с хартиена салфетка. Тази процедура овлажнява нежната кожа около очите и помага да се разгладят фините бръчици. Желателно е да се прави всяка вечер.

Срещу стрии

БЛАГОДАРЕНИЕ на съдържанието на витаним Е зехтинът помага за регенерацията на кожата. Това му свойство представлява интерес за всички, които искат да се избавят от стриите на гърдите, корема, задните части, краката. Освен това, ако добавите към зехтина няколко капки от любимото ви ароматично масло, процедурата ще стане още по-приятна. Удивително повдигат настроението лимоновото и портокаловото масло. Втрийте сместа в стриите, за да подобрите значително състоянието на кожата.

Рецепти

Зехтинът днес влиза в състава на много съвременни козметични средства, но такива могат да бъдат приготвени с успех и в домашни условия.

За кожата

Маслиненото олио е прекрасно средство за почистване на кожата. Може да се използва дори за сваляне на грима. За целта леко подгрейте малко зехтин на водна баня, напоете с него памучен тампон и почистете лицето. При суха кожа е препоръчително да се остави на лицето за 20-30 минути и даже до сутринта, ако процедурата се прави вечер. При мазна кожа, изплакнете след 5-10 минути.
Страхотни почистващи резултати дава
краставичният лосион
на основата на зехтин. Това домашно средство е подходящо за суха кожа. За да го приготвите са ви необходими:
3 с.л. зехтин
4 с.л. сок от краставица
щипка сода
1 ч.л. розова вода
Всички съставки се смесват добре. Получената смес се нанася на лицето, оставя се за 1 минута и се изплаква с топла вода. Краставичният сок бързо се разваля, затова може да се съхранява максимум 3 дни.

За мазна кожа - лимонов крем

Необходими продукти:
3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. розова вода

Лимоновият крем се приготвя по същия начин като краставичния лосион. Той притежава невероятни почистващи свойства.
За всички типове кожа е подходяща
тонизиращата маска
със зехтин. С нейна помощ можете бързо да върнете на кожата еластичността и привлекателността. За целта смесете по 1 ч.л. зехтин, сметана, лимонов и морковен сок и добавете супена лъжица мая. Сместа нанесете на лицето за 10-15 минути, после изплакнете с прохладна вода.

За косите

Още в Древна Гърция жените използвали зехтина, за да правят косите си блестящи и здрави. Днес с маслото можете да си правите масаж на главата. Преди да пристъпите към измиване на косата, топнете пръстите си в зехтин и в продължение на 10 минути масажирайте кожата на главата. След това изплакнете косата с топла вода и я измийте както обичайно.
Зехтинът подхранва косата, като я прави копринена, гладка и блестяща. Бързо превъзходен вид на косата ще ви помогне да придадете следното средство: смесете 2 с.л. зехтин, 1 яйце и 1 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед. Всички инградиенти добре се смесват, нанасят се на косата и се оставят за 10 минути. След това маската се измива с топла вода. Веднага ще забележите, че косите изглеждат по-добре, придобили са обем и по-лесно се поддават на прически.

Как се избира

Най-добрият и скъп зехтин е Ехtra Virgin Olive Oil. Той е подходящ както за готвене, така и за употреба в суров вид. Леката му горчивина е признак за добро качество.
Следващ в класацията по ранг е Extra Light Olive Oil. Това е рафинирано и ароматизирано натурално масло от маслини. В него полезните вещества са незначително по-малко. То е много по-светло от Virgin. Идеално е за кулинарна обработка, пържене и печене. Друг вид зехтин е Pure Olive Oil. Това е смес от масла от първото прецеждане на Virgin и рафинирания Extra Light. Също е подходящо за готвене и е по-евтино от първите два вида.
Накрая на редицата е Pomace olive oil, зехтин, получен по пътя на "втората цедка" и обогатен с масло Ехtra Virgin Olive Oil. Основно се използва за готвене.
Добрият зехтин може лесно да бъде разпознат. За целта поставете бутилката за 5-10 минути в хладилник. Качественият продукт ще се "втвърди" и ще стане мътен, но след размръзване връща първоначалния си вид.

ГЛАДКО: Масажите със зехтин подмладяват кожата и премахват стрии.
ГЛАДКО: Масажите със зехтин подмладяват кожата и премахват стрии.