Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът Валери Симеонов разкри пред "24 часа" къде ще може да се пуши в България.
Вицепремиерът Валери Симеонов разкри пред "24 часа" къде ще може да се пуши в България.

Вицепремиерът в проект на НФСБ за промяна в Закона за здравето: Ще е разрешено в части от хотели, барове, кораби, стадиони. Бизнесът обаче няма право да прави заведения само за пушачи. Глобите за нарушители се вдигат двойно. "От мен, ако зависи, ще започна проверките от парламента", зарече се Валери Симеонов пред "24 часа"

Пушенето да се разреши в “части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите”. Това предлага вицепремиерът Валери Симеонов в проектозакон на партията му Национален фронт за спасение на България за изменение и допълнение на Закона за здравето. Лично той запозна “24 часа” с текстовете.

“Не връщаме стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се разрешаваше да избира дали в него да се пуши, или не. С проектозакона на НФСБ всички са изначално за непушачи, а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички вентилационни указания и херметически врати, които ще са описани в специална наредба към закона. Нощните барове също ще са задължителна територия без цигарен дим освен части, оборудвани според норматива”, категоричен е Симеонов.

“Голяма част от собствениците на заведения вече инвестираха немалко във вентилационна техника и отопление. Тези, които занапред ще обособят места за пушачи, ще трябва да покрият всички технически изисквания в наредбата - дебита вентилиран въздух и херметизираните врати към останалата част на заведението”, аргументира се вицепремиерът. И описа логиката на проекта за изменение така:

“В основата

забраната за

пушене се

запазва

навсякъде,

но се дава възможност на бизнеса да прецени дали да оборудва и местенце за пушачи.”

За разлика отпреди години занапред ще може да се пуши не на целия стадион, а в обособена част от него. Зоната с цигарен дим ще е гъвкава и ще може да се разширява при наличието на повече запалянковци пушачи.

По летните кина и театри обаче тютюневите изделия остават забранени.

“Навсякъде по света по летища и кораби в момента има зони за пушачи. Само ние се пишем по-големи католици от папата”, мотивира Симеонов предложението и на тези обекти в България да има зони за пушачи. Той се възмути от двуличието у нас, а и в цяла Европа - сега уж пушенето е забранено, но никъде не се спазва. Дори Народното събрание - органът, изковал закона, го потъпквал. “От мен, ако зависи, ще започна проверките от парламента.

Окадиха ми

душата 2 години

в предишното Народно събрание”, сподели още Симеонов пред “24 часа”. Според него е достатъчно в НС да се обособи едно помещение за всички, които искат да димят, а не като сега да се пуши буквално във всяка парламентарна група.

Доказателство, че сегашната двулична система не работи никъде в Европа, е и фактът, че тези дни двете камари на австрийския парламент приеха възможност в заведенията да има плътно изолирани зони за пушачи, напомни вицепремиерът. “Найлоновите тротоари из България са отвратителна демонстрация на потъпкването на закона”, гневен е Симеонов. Той ще настоява

новият ред в предлагания

от него и партията му закон

да влезе в сила незабавно.

В същото време Симеонов вдига двойно глобите за нарушители. Най-малките се повишават от сегашните нива от 300 - 500 лв. на 500 - 1000, а при повторно нарушение - на 1000 до 2000 лв. Едноличните търговци ще бъдат санкционирани вместо с 1000 - 1500 лв. за първо и 2000 - 3000 лв. за второ нарушение съответно с по 1500 - 3000 и 3000 - 5000 лв. А юридическите лица ще отнасят глоба до 20 000 лв., при положение че сега тя е 3000 - 5000 лв. за първо и 5000 - 10 000 лв. за всяко следващо нарушение.