Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Православни и католици спорят за пироните на разпятието

Глупава догматика разделя православието от католицизма. Десетина са различията между източната и западната църква. Най-смешното е с колко гвоздея е разпнат Исус Христос. Православните твърдят, че с четири пирона. Католиците настояват на три, защото ходилата били приковани заедно.

През 1968 г. близо до Голгота археолози откриха останки на разпнат мъж. Около 25-годишен, той се е казвал Йехоханан и бил от знатна фамилия. В дясното му стъпало имало гвоздей, дълъг 11 сантиметра.

“Гвоздеят е доста къс, за да мине едновременно през двете ходила. Сигурно е, че краката са били приковани поотделно за кръста”, коментира Израел Хершковиц от университета в Тел Авив. Той е специалист по анатомична археология.

Различията

са нарочно търсени

Те се вписват в принципа “Разделяй и владей!”, на който лежи Римската империя. Още през II-III век в Христовата църква се появяват пукнатини между Изтока и Запада. Учението на Спасителя окончателно е разполовено след разделянето на империята през 395 г.

Преди да се хванат за пироните, богословите влизат в противоречие по фундаменталния въпрос за Светия Дух. Според католиците той произхожда от Отца и Сина. Православните обаче сочат само Отца, като чрез Сина Духът дошъл на грешната земя.

Христос Пантократор
Христос Пантократор

А как се е появил самият Исус? Чрез непорочното зачатие на Дева Мария, недокосната от мъжка ласка. И двете църкви го признават, но католиците отричат “първородния грях” на Божията майка. Православието твърди, че го е наследила от родителите си, защото се е родила по естествен път.

Кръщението

и миропомазването

За кръщението папските хора казват: “Тези, които трябва да се просветят с това тайнство, или се потапят във вода, или се поливат с вода, или се поръсват с вода. Употребява се кой да е от тези способи.”

Киприян Картагенски обаче допуска поливането и поръсването само в изключителни случаи. Например при болест. Неокесарийският събор през 315-319 г. забранява на приели вярата по този начин да стават презвитери.

Обреда миропомазване извършва само епископ, отсичат римокатолиците. Православните свещеници също имат право да миропомазват, като мирото е осветено от епископска ръка. Католиците мажат само челото, а православните всички важни части на тялото.

Причастието

и покаянието

Католиците причестяват с безквасен хляб, като се позовават на Тайната вечеря. Исус раздал на учениците си такива питки, заблуждават се невежите. Не е вярно, защото така наречените “безквасници” влизат в ритуалното еврейско меню след вечерята.

Освен това ватиканските служители приготвят за себе си по-големи питки, а на миряните подават по-малки. Според православието е нечестиво деяние, защото мисията на църквата е да обедини вярващите в едно тяло.

Католическото покаяние е тайно. Изповедникът не знае кой е духовникът, който също не знае кой разкрива душата си. Православието е убедено, че мистерията не работи. Каещият се трябва да е пред лицето на свещеника, за да се черви за греховете си. И да не ги повтаря!

Защо се кръстим

различно?

Ранните християни са докосвали с дясната ръка челото. Знак, че са различни от езичниците. Кръстенето е късно явление с по-сложна символика.

Трите пръста са Света Троица, която чертае по тялото Христовия кръст.

Православни и католици са изпълнявали ритуала от дясно на ляво. Това е сакралната посока, по която Исус минава от евреите към неевреите. Папа Инокентий III инструктира неговите хора да се кръстят канонично.

С времето, пак съзнателно търсена, е наложена промяна. Католицизмът сменя посоката от ляво на дясно. За да бъде различен от православието!

Някога българите се кръстели само в храма. От Бай Ганьо насам си “кръстосват снагата” под път и над път. За всеки случай, както отбелязва Алековият герой.

Папата като

Божи наместник

Руският патриарх Кирил и папа Франциск готвят прегръдка между православието и католицизма.
Руският патриарх Кирил и папа Франциск готвят прегръдка между православието и католицизма.
Има и други разминавания между католицизма и православието. Ватиканът например забранява на свещениците да сключват брак. Патриаршията разрешава семейството.

Най-фрапантен е случаят с папата. “Църквата - проповядва неговото обкръжение - се нарича една, защото е една и съща, разпространява се на изток и запад, в отдалечени страни, на небето и земята. По целия свят тя изповядва една и съща вяра, употребява едни и същи тайнства и признава един невидим глава Исуса Христа на небето, а на земята видим глава - светия римски отец папата, в качеството на приемник на апостола Петра и наместник Христов”.

Православието отрича видим Божи наместник на земята. Апостол Петър е бил само “пръв между равни”. Папата има толкова власт, колкото и патриархът!

Константин и Елена

търсят пироните

Император Константин Велики, които изпрати майка си Елена да търси Христовия кръст.
Император Константин Велики, които изпрати майка си Елена да търси Христовия кръст.
Константин Велики първи се сеща за реликвите около Христовото разпятие. Императорът легализира християнството и праща майка си Елена да търси светините. Тя пристига в Йерусалим през 326 г. Вижда, че за да бъде поруган, над гроба Господен е вдигнат езически храм.

Елена нарежда на работниците да го съборят и да копаят надолу. Показват се три кръста. Кой е на Исус и кои са на разбойниците, с които е разпнат?

Според римския историк Руфинус загадката е решена по следния начин. Умираща жена докосва трите кръста. Два пъти нищо не се случва, при третия се изправя на крака. Така е идентифициран Честният кръст. Пирони обаче не са намерени.

Бизнес от Средните

векове до интернет

През Средновековието ковачи си плюят на ръцете и почват да коват гвоздеи. Като ония от времето на Христос. Изфабрикувани са толкова пирони, с колкото е разпната армията на Спартак.

Всеки фалшификат се рекламира за автентичен. Търгува се заедно с частици от кръста Господен. В Европа ги носят рицарите от кръстоносните походи. У нас пристигат с керваните хаджии, поклонници на Божи гроб.

Днес лъжереликвите се предлагат по интернет. Вървят между 10 и 30 долара. Плюс доставка.

Руският патриарх Кирил и папа Франциск готвят прегръдка между православието и католицизма.

Спасителят на кръста за пари

Исус засяга мощни

финансови интереси

“Когато нещо не ти е ясно, виж къде са парите!”, казва древната мъдрост. Най-известната екзекуция в човешката история е тъкмо за пари. Исус Христос е разпнат, защото засяга мощни финансови интереси.

Като гони търговците от храма, той хвърля в паника служителите на Мамона. Ония удрят чело пред трите тогавашни партии на фарисеите, иродианите и садукеите. Първенците пък са уплашени за властта си. Появил се е народен водач с извънземна харизма, който ще ги търкулне от високите постове.

Всички се обединяват около жизненоважния въпрос: “Какво да правим? Тоя човек прави чудеса, ако го оставим, всички ще повярват в него.”

С 30 сребърника е

купена целувката

на Юда Искариотски

Исус Христос е разпознат, вързан и веднага изпратен на съд. В четвъртък вечерта той застава пред така наречения Малък синедрион. Това е петчленен еврейски състав, най-ниската инстанция в римската провинция Юдея.

Председател е първосвещеникът Анна. Той не открива вина в деянията на Исус, но не го освобождава. Препраща го на по-горната инстанция - Средния синедрион.

Тук заседават 23 мъдри глави начело с първосвещеника Каяфа. Подготвил е коварен въпрос. “Ти ли си Христос, син Божи?”, пита Каяфа. “Аз съм”, отвръща Исус. Каяфа се изправя и театрално раздира одеждата си.

После се провиква: “Той богохулства. Каква нужда имаме още от свидетели? Ето сега чухте богохулството.”

Според

юдейското

законодателство

“богохулството” е най-тежкото престъпление. За него има само едно наказание - смърт! Присъдата се произнася от Висшия синедрион. На тази трета инстанция 71 разгневени мъже вдигат ръка и гласуват смърт за Исус Христос.

Всичко би свършило тук, ако се случваше във времената на Юдейското царство. Евреите обаче са поробен народ и нямат власт над човешкия живот. Висшият синедрион нарушава римското законодателство. Затова юридическата сага продължава...

Исус Христос пред римския прокуратор Пилат Понтийски
Исус Христос пред римския прокуратор Пилат Понтийски

В петък сутринта еврейските съдници отвеждат Христос при Пилат Понтийски, императорски наместник в провинция Юдея. Шествието е придружено от живописна тълпа, която крещи, размахва юмруци и си скубе косите.

Калабалъкът

наподобява нашите

цигански процеси,

когато цялата махала гостува на Съдебната палата.

Пилат пита: “Какво обвинение имате срещу този човек?”. Евреите хвърлят в краката му богохулството, но то не трогва чужденеца. Пилат не се кланя на техните богове, има си свои. “Аз не намирам никаква вина в този човек”, казва представителят на римската власт.

Първосвещениците са смутени. Усещат, че изпускат положението и почват да дрънкат на държавническата струна. Пледират че Исус бунтува народа, забранява да се плаща данък на императора и претендира за царска корона.

“Искаме смърт!”, скандира тълпата. “Ти юдейски цар ли си?”, пита Пилат обвиняемия.

“Моето царство

не е от този свят”,

отвръща Исус и добавя: “Отдайте кесаревото на кесаря и Божието на Бога...” Прокураторът вдига рамене: “Не намирам никаква вина в него.”

За да се отърве, той измисля пета инстанция - Ирод Антипа, управителя на Галилея. Аргументът е, че Исус Христос е родом от тази област, нека Ирод се произнесе за вината му.

Предаването на Исус Христос. Стенопис в църквата на с. Долни Пасарел, 1880 г.
Предаването на Исус Христос. Стенопис в църквата на с. Долни Пасарел, 1880 г.
По това време Антипа е в Йерусалим и срещата му с Исус приключва набързо. Той също го намира невинен и го връща обратно на Пилат. Ситуацията копира нашата правна система, в която следствие, прокуратура и съд си прехвърлят топката като футболни отбори.

Евреите бият дузпи,

Пилат спасява,

докато може

Евангелистът Матей свидетелства: “Пилат, като видя, че нищо не помага, а че повече смут става, взе вода и си изми ръцете пред народа, казвайки: “Невинен съм за кръвта на тоя праведник.” И целият народ отговори и каза: “Кръвта му да бъде върху нас и върху чадата ни.”

В петък вечерта Исус тръгва към хълма Голгота.