Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОСЛЕДНОТО състезание от сезон 2010 г. за колата на сигурността (SC) бе старт щ 250. За първи път автомобилът, който води колоната от болиди при инцидент на трасетата, се появява на пистата "Мани Кур" (Франция) на 30 юли 1996 г. Това е "Мерцедес С 36 AMG", първият от общо 9-те специализирани коли на ФИА за сигурността.

Оттогава насам SC е излизала на трасето 90 пъти, като е направила 580 тура от всичките 15 563 обиколи на тези състезания.

Пред всички световни шампиони


През по-голямата част от това време колата е била пилотирана от Бернд Майлендер, бивш състезател от германските серии за туристически автомобили. Той прави изчисления, че за това време е бил начело на колоната пред всичките седмина шампиони от последните 17 години.

"Най-трудното е да се поддържа скорост, която е достатъчно добра за болидите зад сегашния "Мерцедес SLS AMG"  - обяснява по повод юбилейното си участие в GP бившият пилот.

Във финалното състезание от шампионата на Майлендер се наложи да поведе колоната още в първата обиколка. Причината за излизането на SС на трасето бе катастрофата на Люици ("Форс Индия") и Шумахер ("Мерцедес").

Италианецът се покатери върху болида на седемкратния световен шампион още в първата третина на първата обиколка.
Общо колата за сигурност е навъртяла 2847 от всички 75 657 изминати до момента километри в 250-те състезания от световния шампионат.